Pressmeddelande
Från Primärvården Göteborg
2010-06-22 11:52


VKV vill förbättra mottagandet av utsatta för våldtäkt


VKV vill förbättra Storgöteborgs mottagande av unga som utsatts för våldtäkt och sexuella övergrepp

Mottagandet av unga killar och tjejer (13-25 år) som utsatts för våldtäkt och sexuella övergrepp ska förbättras. Därför startar Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer (VKV) ett projekt, dels för att förbättra mottagandet och dels för att förbättra samverkan mellan de 40-talet offentliga och frivilliga verksamheter som möter utsatta.

Syftet är att unga skall få stöd oavsett vart de söker hjälp. Det skall också vara lätt att hitta information om de olika hjälpinstanser som finns. Både för utsatta och för de som möter utsatta och ska hänvisa vidare.

VKV:s verksamhetschef Anita Kruse menar att samverkan är nyckeln till ett bättre omhändertagande av den som är utsatt,
– Utan samverkan riskerar utsatta att få sämre hjälp. Både offentliga som frivilliga verksamheter ska få kunskap om vem som erbjuder olika typer av hjälpinsatser, säger Anita Kruse.

Med i projektet är Carina Iloson, nyligen prisbelönad gynekolog vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset,
– Vi har idag ett mycket bra akut omhändertagande av kvinnorna som söker till Sahlgrenska, men det skulle förbättras ytterligare om vi var medvetna om vad alla olika aktörer kan bidra med, inte minst behöver omhändertagandet av de våldtagna männen förbättras, säger Carina Iloson.

Bakgrund
VKV har ett regionövergripande uppdrag att förbättra hälso- och sjukvårdens identifiering och bemötande av personer utsatta för våldtäkt/sexuella övergrepp samt våld i nära relationer. Utbildning, information, metodutveckling och forskning är viktiga delar i detta arbete.



Kontaktperson: Anita Kruse, anita.kruse@vgregion.se, 070-375 19 78
Carina Iloson, carina.iloson@vgregion.se, nås via Sahlgrenskas växel: 031-342 10 00 Daniel Cederberg, daniel.cederberg@vgregion.se, 076-776 69 72


Läs meddelandet som PDF