Pressmeddelande
Från Primärvården Göteborg
2010-09-09 12:45


Smittskyddsenheten och Hivprevention i Västra Götaland

Klamydiamåndag den 13 september


Måndagen den 13 september det dags för årets klamydiamåndag. Då erbjuder 117 mottagningar i Västra Götaland drop-in-testning för klamydia i en landsomfattande satsning för att öka medvetenheten om en av Sveriges vanligaste könssjukdomar.

Under sommaren har människor sex oftare och ibland med flera olika partners. Många använder inte kondom, vilket gör att Klamydiamåndagen blir extra viktig för att fånga nya fall av klamydia. Framför allt vill vi nå fler killar och unga män, en grupp som inte testar sig lika ofta som tjejer och unga kvinnor. Målet med klamydiamåndagen är att göra människor medvetna om klamydia som ett av hoten mot den sexuella och reproduktiva hälsan och uppmuntra/ uppmana till ökad testning.

Klamydiamåndagen.se

Klamydiamåndagen genomförs i flera av Sveriges landsting/ regioner på uppdrag av Nationella Hivrådet. Nytt för i år är att det finns en gemensam hemsida där man kan beställa en påminnelse inför Klamydiamåndagen, på så vis hoppas vi att fler kommer att påminnas om vikten av att testa sig. På Klamydiamåndagen.se finns även länkar till de deltagande landstingen/regionernas egna hemsidor med information om var man kan testa sig på sin hemort under Klamydiamåndagen och resten av året.

Om klamydia

Klamydia är en bakterie och många som drabbas får inga som helst symptom. Man kan vara smittad utan att veta om det själv och på så sätt sprida smittan vidare. Klamydia är vanligast i åldrarna 15 till 29 år. En obehandlad infektion kan i värsta fall leda till svårigheter att få barn i framtiden. Provtagning för klamydia går snabbt och är enkelt, ofta räcker det med ett urinprov och man får svar inom ca en vecka. Ett klamydiatest är alltid gratis.

 

För mer information om statistik och epidemiologi
Kontakta bitr. smittskyddsläkare Peter Nolskog, telefon 0702-96 01 16.

För mer information om klamydiamåndagen och andra preventiva satsningar i regionen
Kontakta verksamhetsutvecklare på Program sexuell hälsa/Hivprevention i Västra Götaland, Stefan Laack, telefon: 0705 61 75 40.



Kontaktperson: Se ovan


Läs meddelandet som PDF