Pressmeddelande
Från Primärvården Göteborg
2009-12-04 08:45


Kerstin från Lund får Stora Primärvårdspriset 2009


Det blev Kerstin Ivarsson från Lund som med sitt bidrag ”Gottfrid” blev den första vinnaren av Stora Primärvårdspriset – Primärvården Göteborgs nystartade uppsatstävling för blivande läkare.
Kerstin Ivarsson, som läser medicin vid Lunds Universitet, tog emot prissumman på 50 000 konor vid prisceremonin i Svenska Mässan i Göteborg den 3 december.

Professor emeritus Arvid Carlsson, Nobelpristagare år 2000, är hedersledamot i Stora Primärvårdsprisets jury. Han och jurykollegorna motiverar valet av Kerstin Ivarsson som årets pristagare så här:
“Välformulerad, idérik och lagom visionär, med en tydlig primärvårdsförankring.”
För Primärvården Göteborg är Stora Primärvårdspriset ett nytt sätt att få direktkontakt med blivande allmänläkare – en yrkesgrupp som är en bristvara i de flesta svenska landsting.
– Avsikten med tävlingen är att väcka studenternas intresse för primärvård.  Naturligtvis vill vi också att de ska se Primärvården Göteborg som en presumtiv framtida arbetsgivare, säger Karin Rignér, som är juryns ordförande och chefläkare vid Primärvården Göteborg. Hon tillägger:
– Det har varit spännande att ta del av de blivande läkarnas tankar och idéer om sin framtida yrkesroll. Vi har fått många uppslag att fundera över. Man kan konstatera att alla de tre finalisterna har det mänskliga mötet i fokus. Detta är en central faktor i primärvårdsidén där kontinuitet är av avgörande betydelse för kvaliteten.
Juryns hedersordförande Arvid Carlsson tillägger:
– Tävlingsbidragen har visat upp en stor portion ungdomlig inspiration. För mig har nyfikenheten varit en ovärderlig följeslagare under drygt sextio år som läkare och forskare. Man får inte låta ambitionen att lära sig allt vi redan vet överskugga ivern att hitta svaren på morgondagens frågor.


De läkarstuderande som är aspiranter på 2010 års pris kan börja vässa pennorna redan nu. Nästa års tema ger kommande deltagare möjlighet att utveckla framtidtemat under rubriken ”Ett betydelsefullt möte i vården”.      
För mer information om Stora Primärvårdspriset logga in på www.storaprimarvarsdpriset.se eller kontakta Karin Rignér, Primärvården Göteborg på telefon 0702 05 58 68.



Kontaktperson: Karin Rignér, chefläkare och juryordförande, Primärvården Göteborg, tel: 0702-05 58 68,


Läs meddelandet som PDF