Pressmeddelande
Från Primärvården Göteborg
2009-03-12 09:00


Primärvården Göteborg ger 50 000 kronor till bästa idén om morgondagens primärvård


Primärvården Göteborg startar en uppsatstävling för landets läkarstuderande.
Det nya Stora Primärvårdspriset har en prissumma på 50 000 kronor och en Nobelpristagare som juryns hedersledamot.
– Vi ser detta som en investering för framtiden. Vad vi är ute efter är de bästa idéerna om hur det dagliga mötet mellan patienterna och vårdcentralens allmänläkare kan förädlas, säger primärvårdsdirektör Marie-Louise Gefvert.

Att vända sig direkt till landets läkarstudenter är naturligtvis också ett sätt att få direktkontakt med blivande allmänläkare – en yrkesgrupp som är en bristvara i de flesta svenska landsting.
– Vi vill visa att Primärvården Göteborg är vidöppen för nya idéer och nya sätt att tackla utmaningar. Får vi in riktigt bra förslag ska vi också skapa möjligheterna att förverkliga dem, säger Marie-Louise Gefvert.
Professor emeritus Arvid Carlsson tilldelades 2000 års Nobelpris i Fysiologi eller Medicin för sin forskning inom neurofarmakologin. Han belönades för sin upptäckt att dopamin har stor betydelse för kontroll av våra rörelser. Detta medel är fortfarande den mest effektiva behandling av Parkinsons sjukdom som finns tillgänglig.

Nyfikenheten största drivkraften

Nu blir Arvid Carlsson hedersledamot i Stora Primärvårdsprisets jury. Han säger:
– Jag är både hedrad och glad. För mig är detta en möjlighet att inspirera de som ska ta över efter oss gamla forskarrävar. Nyfikenheten har varit en ovärderlig följeslagare under drygt sextio år som läkare och forskare. Man får inte låta ambitionen att lära sig allt vi redan vet överskugga ivern att hitta svaren på morgondagens frågor.
Uppsatsämnet för den första upplagan av Stora Primärvårdspriset 2009 är ”Framtidens läkare” och ämnet får tolkas fritt av varje tävlingsdeltagare. Tävlingen är öppen för alla läkarstudenter i Sverige fram till tillträdd ST-tjänst eller som studerar medicin vid internationellt universitet.
Sista inlämningsdag för tävlingsbidragen är 31 juli. Juryn nominerar sedan tre finalister och vinnaren kommer att offentliggöras vid prisutdelningsceremonin i Svenska Mässan, Göteborg den 3 december 2009.


För mer information gå in på www.storaprimarvardspriset.se eller kontakta Marie-Louise Gefvert, primärvårdsdirektör, Primärvården Göteborg på telefon 0703-97 53 12.



Kontaktperson: Marie-Louise Gefvert, Primärvårdsdirektör, tel: 0703-97 53 12
Karin Rignér, chefläkare,tel: 0702-05 58 68


Läs meddelandet som PDF