Pressmeddelande
Från Primärvården Göteborg
2009-03-02 10:50


Våldsutsatta ska få bättre hjälp i Västsverige


Våld i nära relationer är ett stort folkhälsoproblem. Kommun och hälso – och sjukvårdsanställda upplever ett behov av ökad kunskap inom området. Därför invigs nu två centrum om våld i nära relationer i Göteborg.



Den 13 mars invigs VKV - Västra Götalandsregionens Kompetenscentrum om Våld i nära relationer och Dialoga Relationsvåldscentrum. VKV kommer att arbeta mot hälso – och sjukvårdsanställda och Dialoga kommer att rikta sina insatser mot kommunanställda i elva kommuner i Göteborgsregionen.

Tillsammans ska VKV och Dialoga arbeta för att kunskapen om relationsvåld höjs inom regionen. Genom att utbilda personal som möter de som lever med relationsvåld kan de utsatta få bättre stöd och hjälp.

- I Sverige har 35% av kvinnorna utsatts för hot eller våld i en tidigare parrelation, säger Anita Kruse, chef för VKV. Därför är det viktigt att hälso - och sjukvårdspersonal har kunskap om bemötande och omhändertagande av utsatta kvinnor.

Det är framförallt kvinnor som utsätts för våld i nära relationer och problemet har länge betraktats som en kvinnofråga. Men Dialoga och VKV kommer även att arbeta för att barnens perspektiv ska lyftas.

- Kunskapen om barn som lever med våld som en del av sin vardag måste förbättras. Detta är barn som far illa, de är offer för våld och därmed brottsoffer, säger Katarina Björkgren, utbildningsansvarig på Dialoga.

Det är också viktigt att göra våld i nära relationer till en mansfråga. Dialoga kommer därför också att uppmärksamma våldsamma män.
- Att lyfta mansfrågor är en väg framåt för att få stopp på våldet, säger Göran Lindén, projektledare på Dialoga.

Sjuksköterskor och socialsekreterare är yrkesgrupper som ofta kommer i kontakt med våld. Men VKV och Dialoga vänder sig också till yrkesgrupper som man vanligtvis inte förknippar med våldsutsatta.

Dessa kan vara barnmorskor, tandläkare, fastighetsskötare och personal inom funktionshinder. Ju fler som har kunskap om våld desto fler kan upptäcka och agera mot våldet.

Invigningen är fredagen den 13 mars, klockan 13, i Dialogas och VKV:s lokaler på Kungsgatan 12, (6:e vån) i Göteborg.


Konferencieren Ingemar Gens, journalist och jämställdhetsarbetare, kommer under invigningen fråga ut ansvariga politiker från VG-regionen och Göteborgs kommunalförbund om förväntningarna på Dialogas och VKV:s arbete.


För mer information

Dialoga Relationsvåldscentrum; Lina Lundkvist, 0703-140 751

VKV; Daniel Cederberg, 0767-766 972



Kontaktperson: Lina Lundkvist, 0703-140 751
Daniel Cederberg, 0767-766 972


Läs meddelandet som PDF