Pressmeddelande
Från Primärvården Skaraborg
2009-03-10 17:00


Primärvården Skaraborg ansöker om auktorisation för vårdcentraler


Nu ansöker Primärvården Skaraborg formellt om auktorisation (behörighet) för samtliga sina vårdcentraler i Skaraborg för att bedriva primärvård i enlighet med de kravspecifikationer som ställs vid införandet av vårdval VG Primärvård i Västra Götalandsregionen den 1 oktober. Det beslutade styrelsen för Primärvården Skaraborg vid sitt sammanträde på tisdagen.

 

Både offentliga och privata vårdgivare måste söka auktorisation för sina verksamheter hos det s k genomförandekontoret som regionen bildat för att granska och bedöma ansökningarna från vårdgivarna. Genomförandekontorets uppgift är också att administrera invånarnas val av vårdenhet och ta fram informationsmaterial till vårdgivare och allmänheten. Dessutom ansvarar kontoret för vidareutveckling av ersättningssystem, kvalitetsindikatorer och kostnadsredovisningssystem per patient.

 

KursDoktorn

Hur stor kommer efterfrågan på utbildningar för allmänläkare att vara inom VG Primärvård?

Det frågan ställs i årsredovisningen för KursDoktorn, regionens fortbildningsverksamhet för allmänläkare, som presenterades vid styrelsemötet. KursDoktorn, som administreras av Primärvården Skaraborg, har rönt ett stort intresse för sin kursverksamhet såväl internt inom regionen som externt i övriga landet. Positivt är också att upphandlingen av kurser speciellt för ST-läkare tenderar att öka. KursDoktorn har genomfört 33 kursarrangemang och därtill den årligen återkommande konferensen AllmänläkarDagarna under år 2008.

 

Vårdprogram mot spädbarnsmisshandel

I ett yttrande över en motion från Benny Strandberg (KD) till regionfullmäktige om ett handlingsprogram mot spädbarnsmisshandel anser primärvårdsstyrelsen det vara angeläget att det skapas ett regionalt vårdprogram kring detta för att förebygga, öka kunskap och rutiner som ger vårdpersonal bättre förutsättningar att upptäcka misshandel och skador i tid.

 

Information kring temat äldresjukvård i Skaraborg avrundade styrelsemötet. Bl a berättade Närsjukvårdsteamet i Lidköpingsområde om sitt arbete att uppnå samsyn, oavsett huvudman, i vården av multisjuka äldre patienter och den s k samsynsplan man har för vård, omsorg och rehabilitering som ska innebära rätt vårdnivå, i rätt tid och på rätt plats. Vidare informerades om ökade insatser inom hemsjukvården i Mariestad, där samarbetet mellan vårdcentralerna och kommunen utvecklats och gett förbättrade rutiner i vården av äldre. Hembesök av vårdcentralspersonal har visat lyckade resultat. Till sist informerades om läkemedelskommitténs handlingsplan för att få bättre kontroll över medicineringen av äldre patienter.  

 



Kontaktperson: Karlolof Fernow, ordf, mobil 070-6072804
Ann-Christine Jenvén, primärvårdsdirektör, mobil 0703-862380


Läs meddelandet som PDF