Pressmeddelande
Från Primärvården Skaraborg
2007-06-20 16:30


Primärvårdsstyrelsen i Skaraborg

Förbättrad vård i Primärvården Skaraborg


Allmänläkarvården och sjuksköterskevården på vårdcentralerna i Skaraborg har förbättrats år 2006 jämfört med föregående år när det gäller utförda timmar. Det visade en nyckeltalsrapport som presenterades vid primärvårdsstyrelsens möte på onsdagen. Antalet besök var i stort sett oförändrat.

 

Uppgången i antalet utförda timmar förklaras med att fler ST-läkare börjat tjänstgöra. Uppgången motsvarar ca 17 läkartjänster. Att detta inte avspeglas i antalet besök beror på att flertalet av läkarna är i början av sin utbildning till allmänläkare och ännu inte uppnått full kapacitet i sin mottagningsverksamhet.

 

En annan rapport som presenterades för styrelsen gällde en patientenkät från hösten 2006 om tillgänglighet och bemötande i primärvården. Rapporten, som bygger på svar från 4337 patienter, visar inga större skillnader från en liknande enkät 2005. Omdömena om bemötande och information/kommunikation var oförändrat genomgående positiva. En jämförelse mellan Primärvården Skaraborg och övriga vårdcentraler i regionen visar att Skaraborg ligger på samma nivå eller något bättre än regionen i övrigt. En fråga i enkäten där resultaten för Skaraborg var klart bättre är ”det är lätt att komma fram på telefon till vårdcentralen”.

 

Även en månadsrapport för maj presenterades för styrelsen. Rapporten visar ett resultat med 11,7 mkr och en prognos för helåret 2007 som bedöms ge ett överskott på 18,2 mkr mot budget.

 

Livsstilsmottagningar

Styrelsen informerades om utvecklingen av livsstilsmottagningarna i Skaraborg som pågått under ett par års tid. Primärvården har i överenskommelserna med hälso- och sjukvårdsnämnderna åtagit sig att inrätta minst en livsstilsmottagning i varje kommun för att främja hälsa, motverka ohälsa och stödja människor som behöver förändra sin livsstil. Livsstilsmottagningarna byggs upp som teamarbete med enhetligt koncept och metod, och har Hälsoteket i Falköping som förebild och stöd. För närvarande utbildas drygt 30 anställda i hälsoprofilbedömning, en resurs som kommer att användas på livsstilsmottagningarna..

  

Förlängt laboratorieavtal

Primärvårdsstyrelsen beslutade förlänga Primärvården Skaraborgs entreprenörsavtal med Capio Diagnostik AB gällande laboratorietjänster till den 31 december 2010. Primärvårdens totalkostnad för avtalet uppgick i bokslutet 2006 till 27,9 milj kr.

 



Kontaktperson: Karlolof Fernow, ordf, mobil 070-6072804
Ann-Christine Jenvén, primärvårdsdirektör, mobil 0703-862380 Maria Berghem, ekonomichef, mobil 0703-062364


Läs meddelandet som PDF