Pressmeddelande
Från Primärvården Skaraborg
2007-10-31 16:00


Styrelsen för Primärvården Skaraborg:

Fortsatt utveckling av tillgängligheten


Fortsatt utveckling av tillgänglighet, psykisk hälsa, hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser samt insatser för patienter med kroniska sjukdomar och äldre. Det är innebörden av överenskommelserna med östra och västra hälso- och sjukvårdsnämnderna för 2008 som godkändes av styrelsen för Primärvården Skaraborg på onsdagen.

 

Utvecklingen av de prioriterade områdena påbörjades 2006 och de verksamheter som ska stärkas nästa år är:

- Sjukvårdsrådgivningen; utveckla en samlad sjukvårdsrådgivning dagtid som komplement till vårdcentralernas verksamhet

- Äldrevårdsteam; tillsätta kontaktsjuksköterskor i närsjukvårdsområdet Norra Skaraborg för att utveckla samverkan med den kommunala hälso- och sjukvården och i vårdplaneringen samt öka insatserna för patienter med demenssjukdomar.

Skapa ett äldrevårdteam inom närsjukvårdsområdet Västra Skaraborg och även där öka insatserna för patienter med demenssjukdomar.

- Ungdomsmottagningar/psykisk ohälsa; förstärka ungdomsmottagningarna med kompetens inom området psykisk ohälsa samt utveckla mottagningarnas verksamhet så att  en helhetssyn på livsstilsfrågor uppnås.

- Behandling av KOL; öka insatserna och ta ett större ansvar för patienter med KOL.

- Avancerade primärvårdssjuksköterskor (nurse practitioners); öka tillgången på denna yrkesgrupp genom en utbildningssatsning.

 

I överenskommelserna med hälso- och sjukvårdsnämnderna tillförs Primärvården Skaraborg 11,5 Mkr i utvecklingsmedel för de prioriterade områdena.

Den totala ersättningen i överenskommelserna är 1 027,8 Mkr.

Primärvården Skaraborgs budget för 2008, som baseras på överenskommelserna, antogs av primärvårdsstyrelsen.

 

Fler ST-läkare

Vid styrelsens sammanträde redogjordes för det aktuella bemanningsläget när det gäller distriktsläkare. En förbättring har skett genom att fler ST-läkare har anställts på vårdcentralerna. 

 

Styrelsen yttrade sig positivt över en remiss från regionkansliet om den fortsatta inriktningen på den samordnade serviceverksamheten i regionen, vars mål är att förbättra effektiviteten inom serviceområdena och därmed frigöra resurser för regionens kärnverksamhet. Styrelsen anser dock att kostnaderna ska följas upp så att effekterna av förändringen blir de kalkylerade och betonar vikten av att arbetstillfällen bibehålls i Skaraborg i Regionservice regi. I Primärvården Skaraborg berörs vaktmästeri och städfunktioner i Mariestad och Vara, städfunktioner i Nossebro, Tidaholm och Hjo samt administrativa tjänster för löne- och fakturahantering.  

 

 



Kontaktperson: Karlolof Fernow, styrelseordf, mobil 0706-07 28 04
Ann-Christine Jenvén, primärvårdsdirektör, mobil 0703-86 23 80


Läs meddelandet som PDF