Pressmeddelande
Från Primärvården Södra Älvsborg
2008-04-25 16:05


Styrelsemöte med Styrelsen för Primärvården Södra Älvsborg

Mer förebyggande och hälsofrämjande vård i primärvården


Arbetet med förebyggande och hälsofrämjande vård utvecklas alltmer inom Primärvården Södra Älvsborg. Ytterligare en hälsoenhet håller på att på att byggas upp och på vårdcentralerna skrivs alltfler FaR (fysisk aktivitet på recept) ut.

Tre metodutvecklare i livsstilsfrågor har i uppdrag att utveckla den hälsofrämjande vården inom primärvårdens verksamheter. Sedan tidigare finns två hälsoenheter, en i Borås och en i Skene. Genom hälsoenheterna arbetar primärvården med livsstilsrelaterad ohälsa, både genom gruppverksamhet och individuellt stöd. Under 2008 kommer en hälsoenhet att starta i Mittenälvsborg.

Antalet FaR ökar kraftigt. Under årets första månader har 793 recept skrivits ut, vilket kan jämföras med 936 utfärdade recept under hela 2007.

Telefontillgängligheten till vårdcentralerna har under årets tre första månader gått ner något avseende andel besvarade samtal. Det totala antalet besvarade samtal har dock ökat. Antalet påringningar till vårdcentralerna ökar från år till år, vilket gör det allt svårare att tillgodose efterfrågan. För att bemanna telefonerna tas resurser från de sjuksköterskebaserade mottagningarna.

Stort fokus läggs på området God Vård, vilket innebär att vården ska vara säker, patientfokuserad, kunskapsbaserad, ändamålsenlig, jämlik och ges inom rimlig tid. En hygienpolicy håller på att implementeras i förvaltningen och nyckelpersoner har utbildats i metoden händelseanalys, vilket också är en del i patientsäkerhetsarbetet.

Bemanningen är god inom alla yrkeskategorier förutom allmänläkare. Sedan årsskiftet har antalet vakanta allmänläkartjänster ökat från 21 till 30. Det börjar även bli svårt att rekrytera barn- och mödravårdspsykologer.

Sjukfrånvaron bland personalen är låg. Vid årsskiftet var den 18 kalenderdagar, vilket motsvarar 5,24 procent. Under 2008 har sjukfrånvaron sjunkit ytterligare, till 5,13 procent.

I delårsrapporten (januari-mars), som godkändes på styrelsemötet den 25 april, redovisas ett ekonomiskt resultat på 3,7 mkr för perioden. Prognosen för helårsresultatet ligger på ett överskott på 1,0 mkr.



Kontaktperson: Jan-Åke Andersson (s), ordf, 0702-27 69 14.
Anncatrin Studahl, utvecklingschef, 033-616 20 01, 0705-17 48 36.


Läs meddelandet som PDF