Pressmeddelande
Från Primärvården Södra Älvsborg
2007-11-13 14:15


Nu finns bedömningsteam för minskad sjukfrånvaro för patienter i hela Södra Älvsborg


Två nya bedömningsteam, ett i Lerum/Alingsås och ett i Skene, har nu startat inom Primärvården Södra Älvsborg. Därmed omfattas hela Södra Älvsborg av det projekt som ska ge stöd åt sjukskrivande läkare och därmed träffsäkrare sjukskrivningar.

Sedan april har Bedömningsteam Solhem i Borås arbetat med patienter från Borås-Bollebygdsområdet, men nu kan alltså läkare remittera patienter från resterande åtta kommuner inom Södra Älvsborg*. De nystartade teamen har sin bas i Lerum/Alingsås respektive Skene.

Minska sjukfrånvaron
Det övergripande målet för bedömningsteamen är att minska sjukfrånvaron bland befolkningen. Bedömningsteamen består av läkare, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och psykologer. Dessa tillsammans värderar patientens funktions- och aktivitetsförmåga och bedömer arbetsförmågan samt lämnar åtgärdsförslag. Utredningsresultatet sammanfattas i ett särskilt utlåtande, som kan utgöra underlag för den behandlande läkaren.

- Det här är en möjlighet för patienter som behöver en tvärprofessionell bedömning. Man kommer till bedömningsteamen via remiss från sin läkare, berättar projektledare Ingegerd Thörnqvist.  

Bakgrund:
Staten gjorde 2005 en överenskommelse med Landstingsförbundet om att avsätta en miljard för att ge sjukskrivningsfrågorna ökad prioritet inom hälso- och sjukvården. Det nationella målet är att halvera sjukfrånvaron bland befolkningen till 2008 jämfört med 2002. En del av dessa pengar har via Hälso- och sjukvårdsnämnderna 6 och 8 satsats i ett projekt inom Primärvården Södra Älvsborg, där tre bedömningsteam inrättas för att ge ökat stöd åt sjukskrivande läkare inom primärvården och på sjukhusen i Södra Älvsborg.


* Området Södra Älvsborg omfattar de tio kommunerna Alingsås, Bollebygd, Borås, Herrljunga, Lerum, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda. www.vgregion.se/primärvårdensödraälvsborg



Kontaktperson: Ingegerd Thörnqvist, projektledare för ”Projektet för minskad Sjukfrånvaro”, 033-16 78 93, 0706-15 58 26.
Mats Elm, primärvårdsområdeschef Borås-Bollebygd, 033-616 24 76, 0708-44 24 76.


Läs meddelandet som PDF