Pressmeddelande
Från Primärvården Södra Älvsborg
2010-02-16 09:40


Passa på att förbättra småbarnens skydd mot den nya influensan


För att få ett säkert och långvarigt skydd mot den nya influensan kan barnen sedan några veckor tillbaka få sin andra dos vaccin. I Södra Älvsborg är knappt hälften av barnen mellan 6 månader och 6 år vaccinerade med bägge doserna. Vaccinationerna pågår till och med mars månad.

Rekommendationen från en enig expertis i Sverige är fortfarande att barn från 6 månader till och med 12 års ålder bör få två halva vuxendoser av vaccinet mot den nya influensan. Bakom detta råd står Smittskyddsinstitutet, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket och den Svenska Barnläkarföreningen. Barns immunsvar är mer omoget än vuxnas och behöver därför det extra tillskott som den andra dosen ger.

Antalet sjuka i den nya influensan är för tillfället lågt i Sverige, men smittspridningen kan öka igen längre fram. Det är då bra att ha ett pålitligt grundskydd. Inte minst gäller detta våra barn som visat sig vara jämförelsevis känsligare för denna influensatyp.

I Södra Älvsborg har vaccinationstäckningen för barn för dos 1 varit mycket god, drygt 80 procent. För barn i åldrarna 6-13 år är vaccinationsfrekvensen för dos 2 hittills omkring 70 procent. För barn i åldrarna 6 mån-6 år är dock vaccinationsfrekvensen för dos 2 hittills under 50 procent.
 
Vi vill därför varmt rekommendera småbarnföräldrar att passa på att ge sina barn ett hållbart grundskydd mot den nya influensan. Vaccinationskampanjen pågår mars månad ut. Alla barnavårdscentraler (BVC) i Södra Älvsborg vaccinerar småbarn (6 mån–6 år) åtminstone en dag per vecka fram till dess.

– Kontakta gärna din barnavårdscentral och fråga efter vilka dagar och tider man erbjuder influensavaccin eller gå in på 1177.se/vgregion, uppmanar barnhälsovårdsöverläkare Daniel Wallmyr.



Kontaktperson: Daniel Wallmyr, Barnhälsovårdsöverläkare i Södra Älvsborg, 033-20 85 71
Peter Ulleryd, Bitr. smittskyddsläkare Västra Götaland, 033-616 29 00


Läs meddelandet som PDF