Pressmeddelande
Från Primärvården Södra Älvsborg
2011-04-27 12:30


Primärvården Södra Älvsborg prisbelönades för bästa förbättring av arbetsvillkor


Primärvården Södra Älvsborg har av Nyckeltalsinstitutet fått pris för bästa förbättring av arbetsvillkor i mätningen Arbetsvillkorindex (AVI). Priset togs emot under en prisceremoni i Stockholm i mitten av april.

Arbetsvillkorindex är ett sammanfattande index som grundar sig på nio nyckeltal. Några exempel på nyckeltal är andel tillsvidareanställda, genomsnittslön per månad, jämställdhet – lika möjlighet att bli chef – och korttidssjukfrånvaro. Styrelsen för Primärvården Södra Älvsborg fick på styrelsemötet den 27 april information av personalchef Bengt Brunius om mätningen och vad som ligger till grund för det förbättrade resultatet.

Flera faktorer kan vara möjliga förklaringar till förbättringen. Förvaltningen har under många år haft fokus på arbetstidsfrågor. Under de senaste sju åren har ett omfattande friskvårdsprogram genomförts, med hälsoinspiratörer på alla arbetsplatser. En annan möjlig förklaring är det systematiska arbetsmiljöarbete som bedrivits under många år, och som även inbegriper ett ambitiöst arbete med arbetslivsinriktad rehabilitering.

– Efter vårdvalsinförandet har vi under 2010 lyckats genomföra ett omfattande omställningsarbete på ett sätt som inte medfört mätbara försämringar i detta index. Tvärtom kan vi avläsa den bästa förbättringen av alla medverkande organisationer, vilket är positivt, säger Bengt Brunius.

Ekonomiskt resultat
Prognosen för 2011 pekar i delårsrapporten för mars på ett nollresultat.
– En av årets största utmaningar blir att hantera de effekter som följer av den nyetablerade vårdcentralen i Ulricehamn, säger styrelsens ordförande Claes Redberg (S).

Nyckeltalsinstitutets webbplats

www.vgregion.se/pvsa



Kontaktperson: Claes Redberg (S), ordf, 0705-74 29 48
Kerstin von Sydow, primärvårdsdirektör, 033-616 24 59, 0705-54 89 90 Bengt Brunius, personalchef, 033-616 24 83, 0708-26 38 52


Läs meddelandet som PDF