Kroppen förändras och nästan hälften av flickorna
tycker inte om sin egen kropp. Flera upplever också
menstruationsstarten negativt. Samtidigt förändras
attityden från omgivning och skolkamrater och så
många som 46 % får under denna period uppleva
att bli kallade "hora" och 38 % för "fitta".
Nu sprids resultaten från Gun Rembecks studie som nu har publicerats i den medicinska tidskriften Acta Pediatric under titeln "Attitudes and feelings towards menstruation and womanhood in girls at menarche".
Hur flickor förhåller sig till sin kropp är avgörande för hur hennes identitetsutveckling och hur hennes självkänsla samt reproduktiva hälsa i framtiden ska se ut. De som instämde i studiens frågor om att ha blivit retade för sitt utseende under sin utveckling hade en mer negativ inställning till att bli vuxen och till sin kropp. De flickor som blivit utsatta för verbala sexuella trakasserier berättar oftast inte för sina föräldrar, utan det är vänner man kan ta upp det med. Men de som varit med om detta upplever också i större grad en ensamhet och så många som tolv procent uppgav att de inte ens kunde prata med någon vän. Denna studie visar också på ett ytterligare problem, de flickor som inte blivit trakasserade vid 12-års åldern är mycket rädda för att att bli det. Skolan är oftast den plats där man blir verbalt sexuellt trakasserad. I andra studier har man påvisat att de flickor som får uppleva att bli retade senare förväntar sig mindre av sin framtid. Det är mycket viktigt och nödvändigt att samhälle och föräldrar finner strategier och åtgärdsplaner för att skydda våra flickor emot denna utsatthet.
I studien deltog 309 flickor och av dessa hade sjuttio procent inte fått sin menstraution ännu. Flickor som ännu inte fått sin mens är mer positiva i sin attityd till menstruation, än de som redan fått den. Enbart sextiosju procent uppgav att de fått information från skolsköterska om mens och utveckling. Den som de oftast tycker att det är lättast att prata med om menstruationen är mamman. De som redan fått sin mens uppgav mer ofta att det var mamman de diskuterat och fått information av. Efter mamman, så är det tjejkompisarna som man pratar med. Tio procent uppger att de talat med sin pappa och studien visar att detta gynnat flickornas attityd till menstruationen. Resultaten visar att de som fått information har en större öppenhet kring frågorna.
Fotnot: Studien utfördes vid Lerums, Skaras och Härrydas Ungdomsmottagningar. Sverige är det enda land som har ett utbyggt system av ungdomsmottagningar. Målsättningen är att stärka ungdomar att hantera sin sexualitet, respektera sig själva och sin omgivning samt att förebygga oönskade graviditeter och sjukdomar.
Projektledare Gun Rembeck träffas för frågor på FoU-enheten, Nils Eriksonsplatsen 4 i Borås under fredagen den 7 juli, mellan klockan 13.00 - 16.00. Vägbeskrivning.