Pressmeddelande
Från Primärvården Södra Älvsborg
2011-03-28 16:30


Styrelsen besökte Vårdcentralen Ulricehamn och Runda barn-teamet


Styrelsemötet den 28 mars med Styrelsen för Primärvården Södra Älvsborg hölls på Vårdcentralen Ulricehamn. Styrelsen önskade följa upp sammanslagningen av de två tidigare vårdcentralerna i Ulricehamn och få information om det utvecklingsarbete som genomförts för att förbättra utbud, tillgänglighet och service för invånarna i Ulricehamn.

Den nya verksamhetschefen Pia Isaksson informerade om att man från 1 april förstärker distriktsläkarbemanningen. Positivt är också att vårdcentralen förbättrat sitt resultat i den senast genomförda nationella patientenkäten och att man från patienterna fått god respons på den nystartade Bedömningsmottagningen. Bedömningsmottagningen, som har drop in varje vardag för bedömning och åtgärder vid enklare åkommor, är ett komplement till den ordinarie tidbokningen. Unikt för vårdcentralen är den AK*-mottagning som laboratoriet driver på uppdrag av Södra Älvsborgs Sjukhus. Där tar man emot patienter som ordinerats blodförtunnande läkemedel, för provtagning och fortsatt ordination.

Nytt sätt att hjälpa patienter med smärta
Primärvårdsrehab i Ulricehamn har tillsammans med Vårdcentralerna Ulricehamn och Dalum i projektform startat ett arbetssätt kallat multimodal rehabilitering. Multimodal rehabilitering innebär att ett team bestående av läkare, arbetsterapeut, sjukgymnast och psykolog tillsammans arbetar med patienter med långvarig smärtproblematik. Målsättningen med multimodal rehabilitering är att förbättra arbetsförmågan och underlätta patientens återgång till arbete eller studier. Man räknar med att arbetssättet kommer att införas i vårdcentralernas verksamhet efter projektets slut och bli en naturlig del i omhändertagandet av patienter med komplexa problem.

Fina resultat för ”Runda barn”
Styrelsen fick också information om Barn- och ungdomsmedicinska mottagningens arbete med ”Runda barn”. Barn med fetma har inte bara ökad risk att bli sjuka som vuxna, utan kan redan som barn ha tecken på sjukdomar i många organ. Största hotet är diabetes.

– Ingen som växer upp i Ulricehamns och Tranemo kommuner ska behöva gå in i vuxenlivet med fetma. Vi vill genom hälsofrämjande, förebyggande och behandlande insatser ge barnet och hans/hennes familj förutsättningar att gå in i vuxenlivet med normalvikt, berättade verksamhetschef Ingela Wessbo.

Under 2010 var totalt 33 barn/ungdomar inskrivna i ”Runda barn”. Vid årsskiftet var 16 personer aktuella. Av dessa hade då 8 nått under gränsen för fetma, 3 hade inte lyckats och 5 var så nya att man inte kunde ta med dem i statistiken.

Jämställdhet och mångfald
Styrelsen godkände på mötet Jämställdhets- och mångfaldsplan för 2011-2012. Planen som omfattar medarbetarperspektivet behandlar områdena löner, arbetsorganisation, rekrytering och ledarskap/medarbetarskap. Planen ska belysas i medarbetarsamtal, vid arbetsplatsträffar och vid introduktion för nyanställda.

Syftet med planen är att upprätthålla Västra Götalandsregionens grundläggande värderingar avseende alla människors lika värde. Jämställdhet och mångfald främjar en god arbetsmiljö och med en personalsammansättning som speglar befolkningen kan befolkningens krav och behov tillgodoses ännu bättre.

 *AK – antikoagulantia

www.vgregion.se/pvsa



Kontaktperson: Claes Redberg (S), ordf, 0705-74 29 48
Kerstin von Sydow, primärvårdsdirektör, 033-616 24 59, 0705-54 89 90 Anncatrin Studahl, utvecklingschef, 033-616 20 01, 0705-17 48 36 Bengt Brunius, personalchef, 033-616 24 83, 0708-26 38 52


Läs meddelandet som PDF