Pressmeddelande
Från Närhälsan
2014-05-23 07:15


Bakterier i urinen hos äldre behöver inte vara en urinvägsinfektion


Ny forskning inom Närhälsan visar att besvär som trötthet, oro och förvirring hos vårdtagare på äldreboenden oftast inte är tecken på en urinvägsinfektion. Det är lika vanligt med bakterier i urinen hos de som har sådana nytillkomna besvär, som bland de som inte har besvär. Cirka en tredjedel av alla vårdtagare på äldreboenden har bakterier i urinen, utan att det ger symtom och utan att det ska behandlas med antibiotika.

Forskaren Pär-Daniel Sundvalls studier samlas i en avhandling från Sahlgrenska akademin med titeln ”Diagnostiska aspekter på urinvägsinfektioner bland patienter på äldreboenden” som presenteras vid Göteborgs universitet den 23:e maj. Den fokuserar på att vanliga orsaker till att behandla bakterier i urinen med antibiotika kan vara tveksamma. Antibiotika övervägs ofta som behandling vid diffusa besvär som trötthet, oro och förvirring när patienter på äldreboenden har bakterier i urinen. Resultaten visar att dessa besvär oftast inte är en urinvägsinfektion. Därför är det viktigt att läkaren letar efter andra förklaringar till dessa besvär.

Pär-Daniel har även utvärderat de vanligaste diagnostiska metoderna vid urinvägsinfektion på äldreboenden. Hans forskning visar att det är vanligt att vårdtagare inte har bakterier i urinen trots att urinstickan är positiv. Därför måste man odla urinen för att ta reda på om det verkligen finns bakterier. Det är ovanligt med bakterier i urinen om undersökning med urinsticka varit normal. Han visar också att manuell avläsning av urinstickor ger likvärdigt resultat som maskinell avläsning. Varken urinstickor, urinodlingar eller inflammationsparametern interleukin-6 i urin var användbart vid bedömning av patienter med diffusa symtom och bakterier i urinen.

Internationellt sett är antibiotikaresistens på äldreboenden ett stort problem.
Pär-Daniel har i ett av sina delarbeten studerat det svenska resistensläget mellan åren 2003 - 2012. Hans resultat visar en förhållandevis låg andel antibiotikaresistenta bakterier i urinen bland vårdtagare på svenska äldreboenden, det har heller inte skett någon ökning under dessa år. Däremot är det vanligare med antibiotikaresistenta bakterier i urinen bland de som fått antibiotika den senaste månaden, liksom hos de som varit inlagda på sjukhus under senaste halvåret. För att bibehålla de här internationellt sett låga resistenssiffrorna är det viktigt att inte behandla med antibiotika i onödan.

Disputationen hålls fredagen den 23 maj kl. 13.00 i hörsal Arvid Carlsson, Academicum, Medicinaregatan 3, Göteborg. Länk till avhandlingen: http://hdl.handle.net/2077/35204

Pär-Daniel Sundvall är distriktsläkare vid Närhälsan, Sandared vårdcentral, FoU-centrum Södra Älvsborg och är inskriven som doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, institutionen för medicin, avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, enheten för allmänmedicin. Han arbetar även inom Regionala Strama, Patientsäkerhetsenheten Västra Götalandsregionen.
Fakta: Studierna baseras på undersökning av 651 vårdtagare på 32 olika äldreboenden år 2003 och 480 vårdtagare på 22 olika äldreboenden år 2012.


 



Kontaktperson: Pär-Daniel Sundvall, mobil: 0722-50 61 96, e-post: par-daniel.sundvall@vgregion.se
Handledare Peter Ulleryd, mobil: 0736-25 45 47, e-post: peter.ulleryd@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF