Pressmeddelande
Från Närhälsan
2013-12-17 16:36


Brister i diagnosregistreringen på Närhälsans vårdcentraler i Hentorp och Hjo


Den medicinska revisionen på Vårdvalsenheten i Västra Götalandsregionen har nyligen lagt fram en revisionsrapport. I rapporten framgår bland annat att det finns brister i ett mindre antal av diagnosregistreringarna på Närhälsan Hentorp vårdcentral och Närhälsan Hjo vårdcentral.

Vårdvalsenhetens revision utfördes under våren och sommaren, men granskar diagnosregistrering som är utförd under hösten 2011 och våren 2012 på de bägge vårdcentralerna. Närhälsan konstaterade under 2012 att rutinerna för diagnosregistrering behövde utvecklas och förtydligas. Nya rutiner för diagnosregistrering har därför tagits fram och var klara under våren 2013.

Innan hösten 2011 gjordes på de bägge vårdcentralerna en genomgång av ett stort antal patientjournaler för att säkerställa att de innehöll en fullständig registrering av diagnoser. I de patientjournaler där så inte var fallet gjordes ändringar så att diagnosregistreringen skulle bli mer fullständig. Genomgången gjordes i enlighet med vårdcentralschefernas instruktioner och signerades av ansvariga läkare. Det var i detta arbete som vissa brister uppstod.

Felaktig registrering av diagnoser kan ge risk för felaktig bedömning av patienter längre fram.
Därför har Närhälsan tillsammans med den medicinska revisionen på Vårdvalsenheten startat en internutredning för att man skall kunna analysera bristerna och hur de ska åtgärdas. De berörda vårdcentralerna välkomnar detta arbete.

– Det det är viktigt att understryka att någon fara för patientsäkerheten inte påvisats hittills, men vi håller just nu på att utreda detta ytterligare, säger Ulf Svensson, chefläkare på Närhälsan.

– Vi är mycket angelägna att genom internutredningen undersöka detta noggrant. Närhälsan har också påbörjat ett arbete för att de nya rutinerna för diagnosregistrering från våren 2013 ska bli kända och följas överallt hos oss. Ambitionen är att säkerställa högsta möjliga grad av korrekt diagnosregistrering på alla våra patienter, säger Marie-Louise Gefvert, primärvårdsdirektör för Närhälsan.



Kontaktperson: Marie-Louise Gefvert, primärvårdsdirektör Närhälsan, mobil 070-937 53 12
Ulf Svensson, chefläkare Närhälsan, mobil 070-857 95 20


Läs meddelandet som PDF