Pressmeddelande
Från Närhälsan
2012-10-17 15:25


Doktorsavhandling om att skriva ut läkemedel


Distriktsläkaren Ingmarie Skoglund har studerat en av distriktsläkarnas huvuduppgifter; att skriva ut läkemedel. Avhandlingen tar upp hur läkare ser på läkemedelsinformation och även hur de påverkas av information från läkemedelskommittéerna. Studien visar att distriktsläkare främst prioriterar  arbetssätt som leder till patientnytta och inte tar onödig tid från arbetet.


Fokus för Ingmarie Skoglunds avhandling är distriktsläkares tankar om läkemedelsförskrivning och vad som påverkar den. I begreppet “näranytta” sammanfattas att läkarna främst prioriterar arbetssätt som leder till patientnytta och inte tar onödig tid från arbetet. Näranytta innebär att ”arbetsverktyg” som finns nära till hands, som är snabba och enkla att använda, är de som läkaren väljer i första hand. Verktygen är både abstrakta och konkreta.

Förutom näranytta har Ingmarie Skoglund undersökt om det finns skillnader i hur läkare uppfattar och påverkas av muntlig läkemedelsinformation från läkemedelkommittéerna. Information om riktlinjer för behandling av högt blodtryck utformades med speciellt fokus på näranytta och motiverande samtal. Syftet var att undersöka om läkarnas attityder eller val vid förskrivning påverkades av det, jämfört med vanlig muntlig läkemedelsinformation. Resultaten visade ingen skillnad mellan gruppen som fick speciell information och den som fick information som läkemedelskommittéerna brukar ge den. Samtliga läkare ändrade sin förskrivning i önskvärd riktning.

Arbetet visade också att kvinnliga distriktsläkare uppskattade läkemedelsinformation som ges från samhället betydligt mer än vad männen gjorde. Majoriteten av alla läkarna ansåg att samhällets information var användbar och av bra kvalitet.  Däremot ansåg man att informationen från industrin var alltför omfattande och inriktad på försäljning. Det är viktigt att känna till attityder till information i de grupper som man ger läkemedelsinformation till.

Resonemangen om näranytta och ”arbetsverktyg” skulle kunna appliceras även i andra sammanhang i vården. Ett exempel, som ofta tar tid i anspråk från patientmötet, är vårdens IT-system. Om de blir mera användarvänliga skulle det kunna leda till ökad patientsäkerhet och kostnadseffektivitet.

Ingmarie Skoglund försvarar sin avhandling under titeln "Prescribing drugs in primary health care; thoughts, information strategy and outcome” den 19 oktober. Läs mer om disputationen: http://www.medicine.gu.se/aktuellt/Aktuellt+Detalj/?eventId=1778112028.
 



Kontaktperson: Ingmarie Skoglund, mobil: 0708-59 41 37, E-post: íngmarie.skoglund@vgregion.se
Margareta Möller, mobil: 0705-89 81 12, E-post: margareta.moller@orebroll.se


Läs meddelandet som PDF