Pressmeddelande
Från Närhälsan
2015-01-30 08:38


Inbjudan till konferensen: Sätt ord på hälsan

Nationell konferens i Göteborg vill främja hälsa och rättigheter för invandrare genom SFI


Ett syfte med konferensen är att stärka undervisning i hälsa och rättigheter – med särskilt fokus på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) – inom svenska för invandrare (SFI). Ett annat syfte är att sprida framgångsrika insatser runt om i landet.

Rätten att bestämma över sin egen sexualitet och reproduktion är grundläggande för alla människor. En förutsättning för detta är att känna till sina rättigheter och att ha tillräcklig kunskap om sin sexualitet. Bland personer som nyligen flyttat till Sverige finns tyvärr en ojämn kunskapsbas. Vissa har fått information i sina hemländer, men många har bristande kunskaper. Detta är problematiskt både utifrån ett rättighets- och hälsoperspektiv.

Det svenska språket är även det en viktig nyckel för att nyanlända ska kunna tillgodose sig sin rätt till hälsa. Utan rätt ord är det svårt att söka den vård, service och rådgivning som finns tillgänglig.

Migranter är en heterogen grupp som det svenska samhället har haft svårt att nå med informationsinsatser. 95 procent av alla nyanlända deltar dock i SFI undervisning. Detta gör SFI till en bra arena att nå ut med viktig kunskap till nyanlända.

Konferensen erbjuder en mötesplats för erfarenhetsutbyte och vänder sig till sfi- och utbildningsanordnare, skolledare, SFI-personal beslutsfattare, pedagogisk personal samt organisationer och myndigheter inom utbildnings- och/eller hälsosektorn.

Under dagen kommer du att få chansen att intervjua kunniga personer i ämnet.

Föreläsare under dagen kommer från bland annat Skolverket, Göteborgs universitet, Umeå universitet och direkt från klassrummen (se mer under programlänken).

Mer information och program här

Välkommen

Tid och plats

Tisdagen den 3 februari 2015, kl. 09.10-16.30. Registrering och fika från kl. 08.15
och efterföljande mingel 16.30-17.30.
Radisson Blu Scandinavia, Södra Hamngatan 59, Göteborg (3 min promenad från centralstationen).

Arrangörer

Närhälsan Kunskapscentrum för sexuell hälsa i Västra Götalandsregionen, Pedagogiskt Centrum vid Göteborgsregionens kommunalförbund och Folkhälsomyndigheten.

 



Kontaktperson: Olle Wängborg, utvecklingsledare på Närhälsan Kunskapscentrum för sexuell hälsa, tfn 070-082 52 76, olof.wangborg@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF