Pressmeddelande
Från Närhälsan
2013-02-22 15:00


Primärvården Lex Maria-anmäler felaktig diagnosregistrering


Primärvården i Västra Götalandsregionen har den 11 februari gjort en anmälan enligt Lex Maria som gäller diagnossättande på Vårdcentralen Guldvingen i Lidköping.

På vårdcentralen skedde mellan maj och december 2012 en genomgång av ca 14 000 patientjournaler för att fånga in diagnoser som påverkar vårdtyngden. Genomgången gjordes utifrån verksamhetschefens skriftliga instruktioner. Signering av de uppfångade diagnoserna skulle göras av ansvarig läkare. I vissa journaler hanns detta inte med innan journalsystemets automatiska låsningsfunktion låste de registrerade diagnoserna.

Det finns indikationer på att ett antal diagnoser, som inte längre är aktuella eller på annat sätt inte är relevanta har registrerats och sedan alltså låsts automatiskt. Detta kan innebära en risk för patientsäkerheten och en Lex Maria-utredning har därför påbörjats. I utredningen ska det inträffade klarläggas och en åtgärdsplan tas fram. I dialog med Vårdvalsenheten har ett arbete med att se över de rutiner som finns för diagnosregistrering satts igång.

- Vi ser allvarligt på det inträffade, det är därför vi gjort en Lex Maria-anmälan och därmed startat en intern utredning. Men vi kan redan nu konstatera att rutinerna här inte har följts på ett riktigt sätt och att därmed felaktigheter i diagnosregistreringen skett. Hur och varför håller vi alltså nu på att ta reda på, säger Ulf Svensson, ansvarig chefläkare för Vårdcentralen Guldvingen.



Kontaktperson: Ulf Svensson chefläkar Primärvården, mobil 070- 857 95 20
Karin Rignér samordnande chefläkare Primärvården, mobil 070- 205 58 68


Läs meddelandet som PDF