Pressmeddelande
Från Närhälsan
2012-10-12 11:14


Primärvården hjälper patienter att hitta sina morötter för att slippa bli soffpotatisar


Nästa vecka satsar den offentliga Primärvården i Västra Götalandsregionen stort på kampanjen ”Ett friskare Sverige”. Runt om i Västra Götaland vill Primärvården sporra patienter till motion och en bättre kosthållning genom att bland annat bjuda på morötter. Vårdcentraler, ungdomsmottagningar, barnmorskemottagningar och rehabmottagningar deltar i kampanjen.

Ett friskare Sverige är en uppmärksamhetsvecka kring mat och rörelse som genomförs under nästa vecka, den 15–21 oktober. Kampanjen ska inspirera människor att äta bra och röra på sig.

— Det är viktigt att vi kan motivera våra patienter till ett hälsosamt liv. Vi i Primärvården arbetar hälsofrämjande och den här kampanjen tror jag kan ge det arbetet en skjuts och synliggöra vikten av motion och hälsosam kost. Dessutom gör den det på ett lättsamt sätt som är enkelt för våra besökare att ta till sig, säger Anncatrin Studahl, projektledare i Primärvården Västra Götalandsregionen för Ett friskare Sverige.

Aktiviteter för att uppmuntra människor till ett friskare liv kan variera på de olika utbudspunkterna i Primärvården. Men gemensamt för Primärvårdens deltagare i hela Västra Götaland är att de under denna vecka kommer att erbjuda morötter, foldrar om motion samt aktivitetsdagböcker till sina besökare.

— Det här är ett utmärkt sätt att visa att vi i Primärvården inte bara ger vård utan att vi också arbetar hälsofrämjande genom att på olika sätt uppmuntra till fysisk aktivitet. Redan nu är Västra Götalndsregionen bäst i Sverige på att skriva ut fysisk aktivitet på recept, FaR, så det här är inget nytt för oss – men ett väldigt roligt sätt att inspirera våra patienter, menar Marie-Louise Gefvert, primärvårdsdirektör.


Fakta om Ett friskare Sverige
Uppmärksamhetsveckan Ett friskare Sverige är ett uppdrag som Statens folkhälsoinstitut fått från regeringen. Nytt för i år är att en oberoende utvärdering av alla tre årens uppmärksamhetsveckor ska genomföras efter 2012 års vecka. Utvärderingen ska vara klar i april 2013.

Veckan är en kraftsamling och ett sätt att sätta fokus på mat och rörelse och dess betydelse för hälsan, samt uppmärksamma de skillnader i hälsa som finns mellan olika grupper i befolkningen. Satsningen görs i samarbete med en mängd arrangörer från kommun, landsting/regioner, frivilligorganisationer och privata aktörer över hela landet.

Mer info på www.ettfriskaresverige.nu



Kontaktperson: Anncatrin Studahl, Utvecklingsstrateg, Primärvården Västra Götalandsregionen, tfn: 070-517 48 36
Marie-Louise Gefvert, primärvårdsdirektör Primärvården Västra Götalandsregionen,tfn: 070-397 53 12


Läs meddelandet som PDF