Pressmeddelande
Från Närhälsan
2012-06-19 15:00


Närhälsan nytt namn på den offentliga primärvården i Västra Götalandsregionen


Regionstyrelsen beslutade vid dagens möte att Närhälsan blir namnet på den av Västra Götalandsregionen drivna primärvården. Det nya namnet är en naturlig följd av att Primärvården nu består av en gemensam förvaltning i stället för tidigare fem. Det nya namnet kommer att lanseras först i början av nästa år. Begreppet vårdcentral kommer att finnas kvar i den nya namnstrukturen.

— Namnet visar att vi finns nära befolkningen i hela Västra Götalandsregionen och att vi arbetar hälsofrämjande, det är viktigt. Namnet är också ett bra startskott och injektion för arbetet som nu börjar med att utveckla den offentligt drivna primärvården åt samma håll i en gemensam förvaltning, säger Marie-Louise Gefvert, primärvårdsdirektör.

Namnet är framtaget av ett antal representanter som är företrädare för en rad olika professioner och verksamheter i den offentligt drivna primärvården i hela regionen. Det är också testat på befolkning i Västra Götalandsregionen och associerades med positiva värden.

Ordet primärvård beskriver en vårdnivå, är inte särskiljande och är dessutom generiskt (allmängiltigt) vilket gör att det kan användas av andra vårdaktörer. Det lämpar sig därför inte att använda i ett förvaltningsnamn.

— Även om vi är störst är vi inte ensamma om att bedriva primärvård i regionen. Vi har ett behov att bli tydligare avsändare i gentemot våra patienter och kunder. Ett särskiljande namn är ett steg på den vägen, menar Gunilla Josefsson och Jim Aleberg, styrelseordförande för Primärvårdsstyrelsen respektive Styrelsen för beställd primärvård.

Namnbytet förändrar inte det faktum att Närhälsan fortfarande har samma uppdrag att utföra primärvård. Men det kommer i all kommunikation med Närhälsans målgrupper att bli mycket tydligare vem avsändaren är.

— Vi behöver nu inte längre lägga till ”den offentligt drivna primärvården” som avsändare för att tydliggöra vem vi är före eller efter de budskap vi kommunicerar, avslutar Marie-Louise Gefvert.



 



Kontaktperson: Gunilla Josefsson, ordförande i Primärvårdsstyrelsen. Tfn: 070-605 65 38
Jim Aleberg, ordförande i Styrelsen för beställd primärvård. Tfn: 073-595 38 11 Marie-Louise Gefvert, primärvårdsdirektör. Tfn: 0703 - 97 53 12


Läs meddelandet som PDF