Pressmeddelande
Från Närhälsan
2012-05-31 10:30


Uppsatstävlingen Stora Primärvårdspriset anordnas för fjärde året i rad


Tävlingen som anordnas av den offentligt drivna primärvården i Västra Götalandsregionen har sedan starten 2009 lockat hundratals läkarstudenter att lämna in sina bidrag. Den har under åren blivit allt större och allt mer populär. Hedersledamot i juryn är Arvid Carlsson, professor emeritus och Nobelpristagare i medicin år 2000.

Tävlingen är öppen för alla läkarstudenter i Sverige fram tills dess att man tillträder sin AT-tjänstgöring och för dem som studerar medicin vid ett internationellt universitet. Ämnet för årets tävling är "Hälsofrämjande primärvård". Prissumman till det vinnande bidraget är 30 000 kronor, andra och tredjepristagare får 10 000 kr vardera. Priset delas ut i Göteborg i november.

Förra årets tävling vanns av Cecilia Gustafsson, studerande vid Linköpings universitet och var på temat ”En riktig doktor”. Cecilia gillar att skriva och fick genom deltagandet i tävlingen chans att reflektera över sitt yrkesval.

— Att vinna tävlingen gav mig mer inspiration till att fortsätta skriva. Att vinna gav mig självförtroende till att tro att också andra kan uppskatta det jag skriver. Jag tror att det är väldigt viktigt att vi - läkare och läkarstudenter - ständigt för en dialog kring vårt yrke, menar Cecilia Gustafsson.

— För mig är skrivandet en process i att bearbeta händelser och förstå mig själv bättre. I mitt yrke hamnar jag i sorgliga, etiskt svåra och krävande situationer varje dag, och jag tror att det är viktigt att fråga sig själv varför man hanterar dessa situationer som man gör, och om det är rätt att göra på det sättet, eller om det finns andra vägar att gå, förklarar Cecilia vidare.

I tävlingens jury sitter den offentliga primärvården i Västra Götalandsregionens medicinska råd. Juryn består vidare av Primärvårdens samordnande chefläkare och medicinska rådets ordförande, Karin Rignér, samt HR-chef Ulrika Dahl Eriksson och Cecilia Björkelund, professor i allmänmedicin.

— Stora Primärvårdspriset är ett sätt väcka studenternas intresse för primärvård och ett bra sätt för oss att få direktkontakt med blivande allmänläkare. Det är så inspirerande att få ta del av alla idéer och tankar om vården från våra blivande kollegor, säger Karin Rignér.


 



Kontaktperson: Karin Rignér, samordnande chefläkare Primärvården Västra Götalandsregionen, telefon 031-747 88 04, 070-205 58 68


Läs meddelandet som PDF