Pressmeddelande
Från Närhälsan
2014-08-28 13:00


Utländska allmänläkare utbildas vid ny utbildningsvårdcentral i Fristad


Det är ofta svårt att rekrytera läkare, Närhälsan arbetar aktivt med nya lösningar för att locka läkare till sina vårdcentraler. Nu kommer åtta läkare från EU till en ny utbildningsvårdcentral i Fristad.

– Utbildningsvårdcentralen ska även fungera som ett kunskapscentrum och ska väcka intresse och engagemang i området, säger Gudrun Greim som är vårdcentralchef på Närhälsan Fristad utbildningsvårdcentral

Närhälsan har ett stort upptagningsområde som omfattar hela Västra Götalandsregionen. I vissa delar av regionen kan det vara svårare att locka specialister i allmänmedicin till vårdcentralerna. Därför arbetar Närhälsan kreativt med nya lösningar.

Den 5 september klockan 13 – 14 inviger Närhälsan sin nya utbildningsvårdcentral (förlagd vid Närhälsan Fristad vårdcentral) som skall introducera, värdera och komplettera den medicinska kompetensen hos läkare med utländsk utbildning.

Utbildningsvårdcentralen ligger i Fristad men läkarna kommer även vara knutna till flera vårdscentraler i Boråstrakten. Det finns också ett nära samarbete med Närhälsan Dalsjöfors vårdcentral.

Ett rekryteringsbolag har skickat förslag på erfarna allmänläkare från olika EU-länder. Sedan har en rekryteringsgrupp på vårdcentralen (bestående av HR- konsult, vårdcentralchef, sjuksköterska, distriktsläkare och sekreterare) träffat kandidaterna. Efter intervjuer och noggranna praktiska prover kunde slutligen åtta första läkare anställas till vårdcentralen.

De åtta läkarna har redan innan sin ankomst till Sverige genomgått en fyramånaders utbildning i svenska språket och hur svensk sjukvård fungerar.

Nu är de på väg till Sverige och kommer till en början vara både på den vårdcentral som blir deras arbetsplats och på utbildningsvårdcentralen. De kommer först och främst lära sig de två journalsystemen och fortsätta sin utbildning i svenska. Samtidigt kommer de träffa egna patienter på utbildningsvårdcentralen under hanledning av erfarna allmänläkare.

Utbildningsvårdcentralen är ett pilotprojekt som förhoppningsvis kommer att kunna utvecklas i övriga Närhälsan.

Läkarna i den första gruppen kommer från:
Grekland, Litauen, Polen, Spanien, Ungern.

 



Kontaktperson: Gudrun Greim, vårdcentralchef Närhälsan Fristad utbildningsvårdcentral, mobil: 076-0505805, gudrun.greim@vgregion.se
Max Själander, kommunikatör, Närhälsan, mobil: 072-7429120, max.sjalander@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF