Pressmeddelande
Från Närhälsan
2013-05-28 11:25


Västarvet ställer ut på några av Närhälsans vårdcentraler


Med start den 3 juni kommer väntrummen i Närhälsans vårdcentraler i Dalsjöfors och Sollebrunn att fyllas med västsvensk historia.  Därefter kommer två utställningar att turnera parallellt i åtta orter under sommaren. Västarvet har tagit fram särskilda koncept för att på ett enkelt sätt visualisera regionens rika historia, med fokus på de lokala platserna. Förhoppningen är att ge vårdcentralernas besökare en upplevelse av vårt gemensamma natur- och kulturarv medan de sitter i väntrummen.


Västsveriges historia är full av dramatiska händelser och i många fall helt unik. Genom smakprov från olika epoker – från stenålder till nutid – vill Västarvet tillsammans med Närhälsan visa bilder och föremål som representerar hela regionen, tillsammans med lokalhistoriska nedslag.

Det visar en historia från bondesamhällets framväxt och Sveriges kristnande till gränsbygdsdramatik och framväxande industrier – alla viktiga pusselbitar i människors vardag och utveckling. De olika delarna som visualiserar historien är bildspel med fotografier ur museernas samlingar, mindre utställningar, mikrobibliotek och berättelser med utgångspunkt i bilder.

- Vi är väldigt glada över samarbetet med Närhälsan. Vi är två förvaltningar som båda vill bidra till det goda livet för regionens invånare, och det innebär såväl god hälsa som rika upplevelser – allting hänger ihop, säger Gunilla Eliasson, tillförordnad förvaltningschef i Västarvet.

Hälsa, närhet och upplevelser

Den offentliga primärvården i Västra Götalandsregionen bytte den 15 april i år namn till Närhälsan. Namnet speglar två viktiga värden; Närhälsan finns på hundratals platser runt om i Västra Götaland och arbetar hälsofrämjande. Samarbetet mellan Närhälsan och Västarvet ger en möjlighet att visa den kulturarv som finns nära patienterna och skapa en positiv atmosfär i väntrummet. Historien väcker minnen och tankar samtidigt som den får oss att blicka framåt. Den öppnar för nya perspektiv, tolkningar och vidgade vyer som i sin tur påverkar vår hälsa.

- Merparten av våra invånare är måna om att bevara sitt natur- och kulturarv. Forskning visar också att kultur har en hälsofrämjande effekt. Genom vårt samarbete med Västarvet ger vi våra besökare ett smakprov av regionens natur- och kulturarv i våra väntrum, säger Marie-Louise Gefvert, primärvårdsdirektör Närhälsan.

Först ut att visa utställningarna är alltså Närhälsan Dalsjöfors vårdcentral i Borås kommun och Närhälsan Sollebrunn vårdcentral i Alingsås kommun.
 

Västarvet är Sveriges största förvaltning för natur- och kulturarv och driver verksamheterna på Bohusläns museum, Göteborgs Naturhistoriska museum, Lödöse museum, Forsviks Bruk, Slöjd & Byggnadsvård, Vänersborgs museum, Vitlycke museum och Västergötlands museum. Läs mer om Västarvet på www.vastarvet.se



Kontaktperson: Johan Lindblom, kommunikatör, Västarvet, tfn: 073 – 680 32 48
Mari Loewen, informatör, Närhälsan, tfn: 070 - 629 74 09


Läs meddelandet som PDF