Pressmeddelande
Från Närhälsan
2014-03-06 07:30


Distriktsläkare Sofia Dalemo försvarar sin avhandling den 7 mars:

Högt kalciumblodprov - är det farligt?


Hur farligt är det med höga kalciumvärden och hur varierar kontrollerna
av kalcium mellan olika enheter och läkare inom primärvård? Vilka diagnoser ställs och vad har hänt tio år efter att ett förhöjt kalciumvärde identifierats hos en patient?

Trötthet och nedsatt välbefinnande är symtom som leder till att patienter söker sin vårdcentral. Många läkare analyserar då blodprover, ofta kalcium. Sofia Dalemos avhandling kartlägger den stora variationen i antal kalciumprov som kontrolleras samt vilka diagnoser de med höga kalciumvärden får. Studien visar att rätt handläggning kan spara vårdresurser och ge dessa patienter ett bättre liv.

En vanlig orsak till höga kalciumvärden i blodet är cancersjukdom. Det kan också handla om en godartad knuta i bisköldkörtlarna (pHPT). Det drabbar framförallt kvinnor som passerat klimakteriet och kan åtgärdas kirurgiskt. Många patienter med pHPT har dock så diskreta symtom att de är svåra att hitta utan analys av kalcium.

Det är stora skillnader i hur många kalciumprov som analyseras bland olika läkare och vårdcentraler. Ett av Sofias delarbeten har fokus på att undersöka dessa skillnader. Studien omfattar all primärvård i Skaraborg och 154 629 patienter. Resultaten visar att det är stora skillnader i antal kalciumanalyser som beställs, både mellan olika vårdcentraler och mellan olika läkare. Läkare under utbildning analyserar fler och stafettläkare färre kalciumanalyser än genomsnittet. Vid byte av både vårdcentral och läkare kan en patients sannolikhet för kalciumanalys i medeltal öka 2,45 gånger.

I ett annat delarbete i avhandlingen erbjöds patienter som haft förhöjt kalciumvärde en ny undersökning efter tio år. Vid Närhälsan Tibro vårdcentral hade knappt 150 patienter höga kalciumvärden i blodet mellan åren 1995-2000. I samband med den nya undersökningen var det få som inte hade fått någon diagnos. Många kvinnor hade pHPT, medan en del män hade en ökad dödlighet i cancersjukdom. Patienter med höga kalciumvärden hade en sänkt livskvalitet samt ökad sjukvårdskonsumtion jämfört med patienterna med normala kalciumvärden i blodet.

Disputationen hålls kl 13.00-16.00 vid Hälsovetarbacken, Arvid Wallgrens Backe
Hus 2, Sal: 2118 i Göteborg. Avhandlingens engelska titel: Elevated calcium concentration - is it dangerous? Long-term follow-up in primary care.

Fakta: Sofia Dalemo arbetar som distriktsläkare på Närhälsan Guldvingen vårdcentral i Lidköping och är inskriven som doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs Universitet, institutionen för medicin, avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa.



Kontaktperson: Sofia Dalemo, tel 0707-173 665 alternativt 0500-47 85 94, e-post: sofia.dalemo@vgregion.se.


Läs meddelandet som PDF