Pressmeddelande
Från Närhälsan
2013-05-22 11:00


Utsatta barn blir sjuka vuxna - stor konferens om tidig våldutsatthet och ohälsa i vuxenlivet


Våldsutsatthet i barndomen ökar risken för senare ohälsa i vuxenlivet. För att sprida det budskapet arrangeras en konferens den 23:e maj i Göteborg där yrkesverksamma från hela Västra Götaland deltar.
- Vi har inte råd att inte fråga patienterna om tidigare våldsutsatthet. Detta gäller både utifrån patientens egna hälsa, som utifrån hälso- och sjukvårdskostnaden samt utifrån de barn som lever med våld, säger Anita Kruse, chef på Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer.

Forskningen som presenteras på konferensen visar att sambanden är starka mellan olika former av tidig utsatthet och omfattande hälsokonsekvenser långt senare i livet. Det betyder att verksamheter som möter barn, ungdomar och vuxna behöver tillägna sig kunskaper om och förståelse för hur de sambanden ser ut. Konferensen samlar över 700 deltagare, däribland politiker från kommuner och Västra Götalandsregionen samt handläggare från hälso- och sjukvården och andra verksamheter som möter våldsutsatta.

För att möta det kunskapsbehovet kommer föreläsare från USA och Sverige att presentera forskning under temat ”Tidig våldsutsatthet – senare ohälsa”. Huvudtalare är professor Vincent Felitti från University of California. Vincent Felitti är en pionjär inom preventiv medicin, både som kliniker och som forskare, och hans gärning är av stor betydelse då den kopplar samman såväl medicinsk, folhälsovetenskaplig och samhällsvetenskaplig kunskap och förståelse. Dr. Felitti har varit verksam som läkare sedan 1962, då han tog examen vid John Hopkins universitetet, och startade för snart 40 år sedan en framgångsrik avdelning för preventiv medicin vid Kaiser Permanente-institutet i San Diego, USA. Under hans ledning erbjöd institutet biopsykosocial utredning och bedömning vid individuella möten med över en miljon personer, och detta är även upprinnelsen till ACE-studien. ACE-studien är med sina 17 000 respondenter den största i sitt slag i världen.

Resultat från RESUMÉ-studien presenteras av Anna-Karin Andershed som är fil.dr., docent och universitetslektor i psykologi vid Örebro Universitet. I studien undersöks förhållanden för svenska ungdomar – hur vanligt är våld och försummelse i barndomen och vilken hjälp fick man?

Dessutom kommer representanter från Nationella samordnaren mot våld i nära relationer att presentera sitt arbete såhär långt. Arbetet leds av Carin Götblad tidigare länspolismästare i Stockholms län. Talar på konferensen gör Lina Blombergsson och Kerstin Bynander.

Konferensen arrangeras av Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer, i samverkan med Samordningsförbunden i Väst, Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsavdelningen och Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Konferensen hålls på Biograf Draken i Göteborg mellan 8.00-16.30 den 23:e maj 2013.

Har du fler frågor om konferensen, kontakta Anita Kruse på tel: 070-375 19 78, e-post: anita.kruse@vgregion.se

Vill du delta på konferensen som representant för pressen, kontakta Daniel Cederberg, tel: 076-776 69 72, e-post: daniel.cederberg@vgregion.se



Kontaktperson: Anita Kruse, tel: 070-375 19 78, e-post: anita.kruse@vgregion.se
Daniel Cederberg, tel: 076-776 69 72, e-post: daniel.cederberg@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF