Pressmeddelande
Från Rättighetskommitténs kansli
2014-11-20 21:00


Pressinbjudan: Västra Götalandsregionen firar barnkonventionen 25 år!


Media bjuds in att närvara under förmiddagen på den konferens rättighetskommitténs kansli anordnar med anledning av att barnkonventionen funnits i 25 år. Hotell Riverton, Göteborg den 24 november klockan 9.00. Anmälan sker till Lars Karlsson, 0730-25 13 19.

- ”Vi vill uppmärksamma detta med en regional jubileumskonferens med fokus på hur vi tillsammans kan stärka barnets rättigheter i Västra Götalandsregionen. Den här konferensen vänder sig till politiker, beslutsfattare, tjänstepersoner och till dig som vill utveckla barnrättsarbetet i din verksamhet.” Det säger kommittén för rättighetsfrågors ordförande Tord Karlsson.

- ”Att säkerställa och tillgodose de mänskliga rättigheter som varje barn har är en ständigt pågående process. Beslutsfattare och medarbetare har både makt och möjlighet att utveckla arbetet med barnets rättigheter.” Det säger Kristina Grapenholm, kommittén för rättighetsfrågors vice ordförande.

Barnrätten i styrning och ledning

Konferensens huvudtalare är Elizabeth Englundh som är projektledare för Barnets rättigheter på Sveriges kommuner och landsting (SKL). Elisabeth kommer under förmiddagen att prata om ”Barnrätten i styrning och ledning”. Under dagen kommer också representanter från bland andra BRIS och Rädda barnen att dela med sig av sina erfarenheter kring att arbeta med barnets rättigheter. Under förmiddagen kommer också barnrättsutvecklarna att redogöra för sin syn på hur barn har det i Västra Götaland idag. Barnrättsutvecklarna är i gymnasieåldern och kommer från hela Västra Götaland. Deras uppdrag har varit att utveckla barn- och ungdomsperspektiven på några utvalda regionala frågor.

Emma Broberg är strateg inom mänskliga rättigheter på rättighetskommitténs kansli, och jobbar med just barnets rättigheter, hon säger:

- ”Fantastiskt att över 100 deltagare vill vara med och inspireras och knyta kontakter med andra som brinner för barnets rättigheter, det här ska bli så roligt! ”

Vi arrangerar dagen

Rättighetskommitténs kansli, Utvecklingsenheten för barns hälsa och rättigheter, och Centrum för barns rätt till hälsa (alla från Västra Götalandsregionen), BRIS, Rädda Barnen. Göteborgs Räddningsmission och Unicef.

Länkar till mer information

Programmet som PDF: http://bit.ly/1F7Vcfu

Om konferensen: http://bit.ly/1yYfvbe

Om kommittén för rättighetsfrågor

Kommittén för rättighetsfrågor i Västra Götalandsregionen inrättades den 1 januari 2011. Kommittén är unik i sitt slag och har som uppdrag att stödja utvecklingen av ett systematiskt arbete för mänskliga rättigheter. Kommittén består av nio ledamöter och fem ersättare och arbetar direkt under regionstyrelsen.



Kontaktperson: Tord Karlsson (S) ordförande, 0702-99 22 01
Kristina Grapenholm (FP) vice ordförande, 0733-38 46 34 Annika Ottosson förvaltningschef, 0705-77 77 86 Emma Broberg MR-strateg inriktning barnrätt, 0768-09 19 54


Läs meddelandet som PDF