Pressmeddelande
Från Rättighetskommitténs kansli
2014-11-26 09:30


RÄTTELSE: Jubileumskonferens för Barnkonventionen 25 år


På grund av tidigare felaktigheter, kommer här en uppdaterad text. Vi ber om ursäkt för det.

Den 24 november firade Västra Götalandregionen Barnkonventionen som fyllde 25 år, med jubileumskonferensen "Barnkonventionen 25 år - Hur möjliggör vi barnets rätt i Västra Götalandsregionen?".

– Västra Götalandsregionen arbetar sedan många år aktivt med barnrätt i Västra Götalandsregionen. Tillsammans med bland andra Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) arbetar vi med att implementera Barnkonventionen i Västra Götalandsregionen. Vi satsar på pedagogik, utbildning och kompetensutveckling med ett hälsofrämjande förhållningssätt. Det säger ordföranden för kommittén för rättighetsfrågor Tord Karlsson.

– Modeller, metoder och verktyg för utveckling är viktiga ingredienser för att föra processer vidare till ett rättighetsbaserat arbetssätt. När tänkandet och handlandet hos individen och gruppen påverkas innebär det att hela organisationen så småningom har ett rättighetsbaserat arbetssätt. Konferensen är ett led i detta mycket viktiga arbete, säger Kristina Grapenholm, kommittén för rättighetsfrågors vice ordförande.

Emma Broberg, MR-strateg på rättighetskommitténs kansli, som arrangerat konferensen, – Det har varit en inspirerande dag! Vi har tillsammans med Utvecklingsenheten för barns hälsa och rättigheter, Centrum för barns rätt till hälsa, BRIS, Unicef, Rädda barnen och Göteborgs Räddningsmission visat på och skapat goda ambassadörer för barnrätt i Västra Götalandsregionen. Kontakter har knutits för samverkansmöjligheter. Jag är mycket nöjd!

Röster om dagen

Jubileumskonferensen var populär. 140 personer, politiker och personer som arbetar med barn, tog på Hotell Riverton i Göteborg del av ett digert program.

Huvudtalaren Elizabeth Englundh, projektledare för SKL:s arbete med barnets rättigheter, talade om barnrätt i ledning och styrning. SKL bedriver ett aktivt arbete för att stödja medlemmarna i arbetet med att stärka barnets rättigheter. Elizabeth ser möjligheter genom en samordnande roll som arbetar tillsammans med pedagoger som en stark och god jordmån för kunskapsutveckling i Västra Götalandsregionen.

Dagen har bjudit på alltifrån strukturellt ansvar till modeller och metoder samt verktyg i det praktiska, dagliga arbetet för hur vi möjliggör barnrätt i Västra Götalandsregionen.

”En matnyttig och bra grund för att arbeta vidare med barns rätt till konst och kultur, och att själva få vara konstnärliga.”

”Bra dag! Det är roligt att se att det händer så mycket, och att det är så många som jobbar med barnkonventionen i Västra Götalandsregionen.”

”Det här är rättigheter som ska genomsyra allt, därför är det bra att som idag se hur andra gör.”

”Jag får en insikt om att vi är på rätt väg, och det inspirerar till fortsatt arbete.”

Högupplösta bilder

Tord Karlsson

Kristina Grapenholm

Emma Broberg

Länkar till mer information

Programmet Barnkonventionen 25 år - Hur möjliggör vi barnets rättigheter i Västra Götalandsregionen.

Om Barnets rättigheter på SKL:s webbplats

Västra Götalandsregionen handlingsplan för implementering av Barnkonventionen.

Om kommittén för rättighetsfrågor

Kommittén för rättighetsfrågor i Västra Götalandsregionen inrättades den 1 januari 2011. Kommittén är unik i sitt slag och har som uppdrag att stödja utvecklingen av ett systematiskt arbete för mänskliga rättigheter. Kommittén består av nio ledamöter och fem ersättare och arbetar direkt under regionstyrelsen.



Kontaktperson: Tord Karlsson (S) ordförande, 0702-99 22 01
Kristina Grapenholm (FP) vice ordförande, 0733-38 46 34 Annika Ottosson förvaltningschef, 0705-77 77 86 Emma Broberg MR-strateg inriktning barnrätt, 0768-09 19 54


Läs meddelandet som PDF