Pressmeddelande
Från Rättighetskommitténs kansli
2013-02-13 16:00


100 000 kronor för att främja mänskliga rättigheter


Västra Götalandsregionens kommitté för rättighetsfrågor utlyser ett stipendium på 100 000 kronor för att öka synligheten för människorättsarbete i Västra Götaland. Stipendiet kan tilldelas verksamheter, grupper eller personer med anknytning till Västra Götaland som genom sitt arbete främjar mänskliga rättigheter.

- Mänskliga rättigheter handlar om vad som inte får göras mot någon människa och vad som måste göras för varje människa. Det kanske låter enkelt, men i praktiken händer det att grupper och individer faller mellan stolarna. Därför behöver vi de krafter som ser och uppmärksammar var de mänskliga rättigheterna brister, säger Tord Karlsson, ordförande för kommittén för rättighetsfrågor.

- Det finns ett stort engagemang för mänskliga rättigheter i Västra Götaland som inte alltid syns. Därför känns det roligt att kunna dela ut det här stipendiet och ge ett offentligt erkännande till verksamheter som ibland jobbar i det tysta, säger Kristina Grapenholm, vice ordförande i kommittén för rättighetsfrågor.

Internationella överenskommelser om allas lika värde

Mänskliga rättigheter kan handla om rätten till sjukvård, arbete och utbildning, men även rätten att delta i samhällets kulturella liv, rätt till vila och fritid, rätt att ta emot och sprida information eller rätt att delta i beslutsfattande frågor som berör en själv. De mänskliga rättigheterna finns i svenska grundlagen (Regeringsformen kap 1 & 2), som en del av Lissabonfördraget (EU:s stadga för grundläggande rättigheter), i Europakonventionen samt i nio kärnkonventioner med övervakningskommittéer inom FN.

Utdelning i regionfullmäktige

Bedömning av ansökningarna görs av rättighetskommitténs kansli samt kommittén för rättighetsfrågors presidium. Slutgiltigt beslut fattas av kommittén för rättighetsfrågor den 26 april och stipendiet delas ut på regionfullmäktiges möte i Vänersborg den 14 maj. Deadline för nomineringar är den 31 mars. Mer information finns på webbplatsen: http://www.vgregion.se/mr-stipendium 

Kommittén för rättighetsfrågor

Kommittén för rättighetsfrågor i Västra Götalandsregionen inrättades den 1 januari 2011. Kommittén är unik i sitt slag och har som uppdrag att ska stödja utvecklingen av ett systematiskt arbete för mänskliga rättigheter. Kommittén består av nio ledamöter och fem ersättare och arbetar direkt under regionstyrelsen.



Kontaktperson: Tord Karlsson (S), ordförande kommittén för rättighetsfrågor, 0702-99 22 01
Kristina Grapenholm (FP), vice ordförande kommittén för rättighetsfrågor, 0733-38 46 34 Annika Ottosson, förvaltningschef, rättighetskommitténs kansli, 0705-77 77 86


Läs meddelandet som PDF