Nu har kommittén för rättighetsfrågor betalat ut medel till de 100 handikapp- och patientorganisationer som beviljats bidrag inför 2013. Syftet med bidraget är att stödja handikapp- och patientorganisationer i deras intressepolitiska arbete med målet att nå full delaktighet och jämlikhet i samhället för personer med funktionsnedsättning.
Av det totala beloppet går 70 procent till organisationernas verksamhet och 10 procent till organisationsbidrag baserat på antal medlemmar. De resterande 20 procenten är öronmärkta för att stötta organisationernas möjlighet till ökad samverkan.
- Vi vill underlätta för organisationerna att utbyta erfarenheter, lära av varandras misstag och ta del av varandras goda exempel. Det är viktigt med samverkan på alla nivåer för att utveckla arbetet med mänskliga rättigheter i regionen, säger Tord Karlsson, ordförande för kommittén för rättighetsfrågor.
Bredare perspektiv på diskriminering
Bidraget syftar även till att stödja organisationernas arbete även mot diskriminering på grund av kön, ålder, etnicitet, trosuppfattning, sexuell läggning och könsöverskridande identitet.
- Kommitténs uppdrag är att verka för mänskliga rättigheter för alla invånare i Västra Götaland. Därför vill vi att organisationer som får bidrag av oss arbetar med alla diskrimineringsgrunder – inte bara ett enskilt perspektiv, säger Kristina Grapenholm, vice ordförande för kommittén för rättighetsfrågor.
Namn på alla mottagare med reserverat belopp finns i handlingar från kommitténs sammanträde den 121212 (länk http://www.vgregion.se/Kommitten-for-rattighetsfragor/).
Om kommittén för rättighetsfrågor
Kommittén för rättighetsfrågor i Västra Götalandsregionen inrättades den 1 januari 2011. Kommittén är unik i sitt slag och har som uppdrag att ska stödja utvecklingen av ett systematiskt arbete för mänskliga rättigheter. Kommittén består av nio ledamöter och fem ersättare och arbetar direkt under regionstyrelsen.