Pressmeddelande
Från Rättighetskommitténs kansli
2014-09-24 15:00


150 000 i stipendium för idrottare med funktionsnedsättning


Nu står det äntligen klart vilka som får Västra Götalandsregionens stipendium för utmärkta prestationer inom idrott för personer med funktionsnedsättning. Det är totalt sex stipendiater i år. Två idrottare tävlar på internationell nivå och en idrottare på regional nivå, men också ett lag och två ledare får stipendium. Media bjuds sedvanligt in att delta vid utdelningen den 7 oktober i Vänersborg.

Syftet med stipendiet är lyfta fram förebilder som inspirerar andra att idrotta.

- ”Att idrotta är en viktig väg till bättre hälsa och ett gott liv för alla människor oavsett förmåga. Årets stipendiater är goda förebilder värda att se upp till. De har både psykisk och fysisk styrka, och det ger resultat.” Det säger kommittén för rättighetsfrågors ordförande Tord Karlsson.

- ”Vi är väldigt glada att kunna dela ut det här stipendiet, det är ett viktigt inslag i idrottarnas fortsatta karriärer och kommer att göra skillnad för dem. Det ska bli roligt att följa dem i framtiden”, menar Kristina Grapenholm, kommittén för rättighetsfrågors vice ordförande.

Stipendium till enskilda idrottare

Namn: Michael Azulay (stipendium: 40 000 kronor)
Ort: Västra Frölunda
Född: 1994
Gren: Bordtennis
Mikael Azulay har varit i Sveriges landslagsgrupp i bordtennis 2014, hans individuella resultatmål är först och främst EM i Danmark 2015, där han siktar på en topplacering. Men den stora moroten är Paralympics i Rio de Janeiro 2016.

Namn: Joel Hansson (stipendium: 40 000 kronor)
Ort: Mölndal
Född: 2001
Idrottsgren: Badminton
Joel Hansson var uttagen till landslaget 2012, och är rankad 2:a i singel, 3:a i herrdubbel och 2:a i mixed i Sverige på Svenska Badmintonförbundets rankningslista.

Namn: Anna Löfberg (stipendium: 20 000 kronor)
Ort: Skene
Född: 2001
Idrottsgren: Ridning
Anna Löfberg är en naturbegåvning när det gäller att hantera en häst. Hon har med hjälp och stöd av hästhanteringen gjort mycket stora personliga framsteg socialt och känslomässigt.

Stipendium till lag

Namn: Skövde Handikappidrottsförening "lag lila” (stipendium 30 000 kr)
Idrottsgren: Innebandy
Skövde Handikappidrottsförening har idag drygt 50 licensierade spelare i verksamheten innebandy, de spelar med fyra lag i tre divisioner. Ett av lagen kallas Skövde HIF ”lag lila”. Laget vill utveckla kunskap, sammanhållning och möjlighet till att vara föregångare i innebandyverksamheten för funktionshindrade i Västergötland.

Stipendium till ledare

Namn: Åsa Alvertstedt (stipendium: 10 000 kronor)
Ort: Göteborg
Född: 1973
Åsa Alvertstedt är förbundskapten för Svenska damlandslaget i goalball. Åsa jobbar hårt för att hitta fler som vill spela goalball. För att nå så många ungdomar som möjligt samarbetar hon med både skola och syncentraler och träffar då ofta idrottslärare som gärna vill hitta lösningar på en bra fungerande skolidrott för alla.

Namn: Bo Fremäng (stipendium: 10 000 kronor)
Ort: Trollhättan
Född: 1948
Idrottsgrenar: Elektronskytte, Showdown och friidrott
Bo Fremäng har varit ledare/tränare i Showdown i nio år. Hans motto är att som ledare och tränare får man inte ge upp om inte resultaten kommer med en gång.

Stipendieutdelning 7 oktober

Stipendierna delas ut vid Västra Götalandsregionens fullmäktigesammanträde i Vänersborg den 7 oktober 2014 av ordförandena för regionfullmäktige och kommittén för rättighetsfrågor. Media bjuds in att delta vid utdelningen i sessionssalen i kommunhuset.

Länkar till mer information

Showdown Sweden: http://showdownsweden.se/sv/
Elektronskytte för synskadade: http://sius.se/Elektronskytte.php

Om kommittén för rättighetsfrågor

Kommittén för rättighetsfrågor i Västra Götalandsregionen inrättades den 1 januari 2011. Kommittén är unik i sitt slag och har som uppdrag att ska stödja utvecklingen av ett systematiskt arbete för mänskliga rättigheter. Kommittén består av nio ledamöter och fem ersättare och arbetar direkt under regionstyrelsen.



Kontaktperson: Tord Karlsson (S), ordförande kommittén för rättighetsfrågor, 0702-99 22 01
Kristina Grapenholm (FP), vice ordförande kommittén för rättighetsfrågor, 0733-38 46 34 Annika Ottosson, förvaltningschef, rättighetskommitténs kansli, 0705-77 77 86 Vania Timback, MR-strateg, rättighetskommitténs kansli, 0761-46 16 88


Läs meddelandet som PDF