Pressmeddelande
Från Rättighetskommitténs kansli
2013-03-15 09:00


150 000 kronor till idrottsutövare med funktionsnedsättning


Nu är det dags att söka Västra Götalandsregionens handikappidrottsstipendium 2013. Stipendiesumman på 150 000 kronor kan tilldelas aktiva idrottare och lag med funktionsnedsättning, eller idrottsledare. Syftet med stipendiet är lyfta fram förebilder som inspirerar andra att idrotta.

Förebilder som inspirerar

- "Många ungdomar vill spela fotboll som Zlatan eller åka skidor som Charlotte Kalla. För ungdomar med funktionsnedsättning är det inte alltid lika självklart att se en framtid inom idrotten. Genom handikappidrottsstipendiet vill vi belöna en idrottsgärning men också lyfta fram pristagaren som en förebild för andra", säger Tord Karlsson, ordförande i kommittén för rättighetsfrågor.

För aktiva idrottsutövare ska stipendiet ge möjlighet till utveckling i respektive gren, exempelvis att kunna delta i tävlingar och träning under bästa tänkbara ledning och konkurrens. Stipendiet ska också kunna vara ett stöd till resor och uppehälle.

Ska ge möjlighet till utveckling

- "Stipendiet är en markering från Västra Götalandsregionen att vi tar handikappidrotten på allvar och vill bidra till möjligheterna att utvecklas inom sin idrott. Titta bara på hur bra det gått för Anna-Carin Ahlqvist i Paralympics, som fick stipendiet 2008", säger Kristina Grapenholm, vice ordförande i kommittén för rättighetsfrågor.

Information om stipendiet

Stipendiaterna ska vara folkbokförda i Västra Götaland. Stipendiet eller stipendierna ansöks av den enskilde idrottsutövaren eller ledaren. Ansökan för lag görs av lagledare eller tränare. Utdelning sker under regionfullmäktiges sammanträde i oktober i Vänersborg.

Kontakta gärna vår utvecklingsledare Vania Timback, telefon 0761-46 16 88 eller e-post vania.timback@vgregion.se på rättighetskommitténs kansli om du har frågor om stipendiet.

På stipendiets hemsida: http://www.vgregion.se/hkp-idrottsstipendium finns ansökningsformulär och information om hur du ansöker.

Kommittén för rättighetsfrågor

Kommittén för rättighetsfrågor i Västra Götalandsregionen inrättades den 1 januari 2011. Kommittén är unik i sitt slag och har som uppdrag att ska stödja utvecklingen av ett systematiskt arbete för mänskliga rättigheter. Kommittén består av nio ledamöter och fem ersättare och arbetar direkt under regionstyrelsen.



Kontaktperson: Tord Karlsson (S), ordförande kommittén för rättighetsfrågor, 0702-99 22 01
Kristina Grapenholm (FP), vice ordförande kommittén för rättighetsfrågor, 0733-38 46 34 Annika Ottosson, förvaltningschef, rättighetskommitténs kansli, 0705-77 77 86 Vania Timback, utvecklingsledare, rättighetskommitténs kansli, 0761-46 16 88


Läs meddelandet som PDF