Pressmeddelande
Från Rättighetskommitténs kansli
2014-03-04 16:30


Drygt 10 miljoner till handikapp- och patientorganisationer


Kommittén för rättighetsfrågor betalar varje år ut medel till handikapp- och patientorganisationer som beviljats bidrag. Pengarna ska stödja organisationerna att nå full delaktighet och jämlikhet i samhället för personer med funktionsnedsättning.

För 2014 har 103 organisationer ansökt om bidrag, och så här fördelas pengarna:

  • 70 procent går till organisationens verksamhet
  • 10 procent baseras på organisationens antal medlemmar
  • 20 procent går till bidrag för samarbete

– Vi vill göra det lättare för de här organisationerna att byta erfarenheter med varandra, lära av varandras misstag och ta del av varandras goda exempel. Genom att samverka kan de tillsammans driva frågor om mänskliga rättigheter, och det är roligt för oss att få stötta det arbetet. Det säger Tord Karlsson, ordförande för kommittén för rättighetsfrågor

Bredare perspektiv på diskriminering

Bidraget ska också stödja organisationernas arbete mot diskriminering på grund av kön, ålder, etnicitet, trosuppfattning, sexuell läggning och könsöverskridande identitet.

– Kommitténs uppdrag är att verka för mänskliga rättigheter för alla i Västra Götaland. Därför vill vi att organisationer som får bidrag av oss arbetar med alla diskrimineringsgrunder – inte bara ett enskilt perspektiv, säger Kristina Grapenholm, vice ordförande för kommittén för rättighetsfrågor.

Namn på alla mottagare med reserverat belopp finns i handlingar från kommitténs sammanträde den 12 december 2013. (http://www.vgregion.se/kommitten-for-rattighetsfragor/).

Om kommittén för rättighetsfrågor

Kommittén för rättighetsfrågor i Västra Götalandsregionen inrättades den 1 januari 2011. Kommittén är unik i sitt slag och har som uppdrag att ska stödja utvecklingen av ett systematiskt arbete för mänskliga rättigheter. Kommittén består av nio ledamöter och fem ersättare och arbetar direkt under regionstyrelsen.



Kontaktperson: Tord Karlsson (S), ordförande kommittén för rättighetsfrågor, 0702-99 22 01
Kristina Grapenholm (FP), vice ordförande kommittén för rättighetsfrågor, 0733-38 46 34 Annika Ottosson, förvaltningschef, rättighetskommitténs kansli 0705-77 77 86 Vania Timback MR-strateg/kommittésekreterare 0761-46 16 88


Läs meddelandet som PDF