Pressmeddelande
Från Rättighetskommitténs kansli
2012-10-23 17:00


Fem stipendiater delar på 100 000 kronor


100 000 kronor är årets handikappidrottsstipendium. I år är det två ledare, ett lag och två utövare som får dela på pengarna för sina insatser inom handikappidrotten i Västra Götaland.

Det årliga stipendiet på 100 000 kronor till handikappidrott i Västra Götaland går 2012 till:

Pernilla Lindberg, simmare på internationell nivå, 40 000 kronor. Pernilla har i princip vunnit alla svenska tävlingar under 2010 och 2011 i sin klass, innehar 15 svenska rekord och kom på femte plats i Paralympics i London 2012.

Filip Silvstrand Olsson, innebandy, som är aktiv utövare på regional och nationell nivå,
20 000 kronor. Filip utövar både rullstolsinnebandy och kälkhockey, är uttagen att spela i landslaget i rullstolsinnebandy och har som mål att 2014 delta i Paralympics i Sochi för Sveriges kälkhockeylag.

Göteborgs rullstolsbasket klubb/ Utvecklingslaget, ett lag på regional och nationell nivå, 20 000 kronor. Laget har under de senaste åren arbetat med värderingsarbete tillsammans med SISU, och är nytänkande inom mångfalds-, visions- och värderingsarbete.

Per Svensson, ledare i judo, 10 000 kronor. Per är en erfaren ledare som bidrar till att utveckla självständighet genom judo. Själv har Per som idrottare bland annat 1 guld- och 1 bronsmedalj i Staffanstorp Open 2011 och 1 silver- och bronsmedalj Special Olympics World Summer Games Aten 2011.

Sabina Larsson, ledare i ridning inom Göteborgs handikappridklubb, 10 000 kronor. Sabina är en ungdomsledare med framtidsambitioner som har gått Svenska Ridsportsförbundets ungdomsledarkurs 2010 och är är ordförande i klubbens ungdomssektion.

Under regionfullmäktiges sammanträde igår delades priset ut till mottagarna av ordförande Tord Karlsson för kommitténs för rättighetsfrågor.
- Jag är väldigt glad att vi har så många aktiva idrottsutövare och engagerade ledare och tränare på handikappidrottsområdet här i Västra Götaland. Vi är glada att kunna stödja några av dem så här, säger Tord.

-"Som vi ser på resultaten i Paralympics i år är det här stipendiet viktigt, och det ger resultat, det är väldigt roligt för oss. Vi är väldigt stolta", så säger Kristina Grapenholm, vice ordförande i kommittén för rättighetsfrågor.

Foton från stipendieutdelning och film på stipendiaterna

De här fotona är fria att använda för pressen (högerklicka, spara som).

Pernilla Svensson

Pernilla Svenssin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filip Silvstrand Olsson

Filip Silvstrand Olsson

Jesper Wedenmark och Susann Andersson

Jesper Wedenholm och Susann Andersson

Per Svensson

Per Svensson

Sabina Larsson

Sabina Larsson

Gruppbild

Med kommittén för rättighetsfrågors ordförande Tord Karlsson (längst till vänster), och dess vice ordförande Kristina Grapenholm (längst till höger).

Gruppbild stipendiater

 

Om du länkar till filmen om stipendiaterna på något sätt, ange Västra Götalandsregionen som källa.

Mer information

Västra Götalandsregionen vill göra handikappidrotten mer synlig. Därför delas stipendiet ut till aktiva idrottsutövare med funktionsnedsättning, enskilda eller lag och till ledare/tränare. Tanken är att uppmärksamma personer som gjort utmärkta prestationer och som genom att vara en förebild kan få andra att börja idrotta. Mer information om stipendiet på rättighetskommitténs kanslis webbplats.



Kontaktperson: Tord Karlsson, ordförande kommittén för rättighetsfrågor, 0702-99 22 01
Kristina Grapenholm, vice ordförande kommittén för rättighetsfrågor, 0733-38 46 34 Annika Ottosson, förvaltningschef för rättighetskommitténs kansli, 031-63 09 25 Vania Timback, kommittésekreterare och utvecklingsledare på rättighetskommitténs kansli, 0521-27 52 30


Läs meddelandet som PDF