Pressmeddelande
Från Rättighetskommitténs kansli
2014-04-28 13:30


Stipendium till föreningar som visar var de mänskliga rättigheterna brister


Kommittén för rättighetsfrågor inom Västra Götalandsregionen utlyser årligen ett stipendium på 100 000 kronor för att belöna arbete med mänskliga rättigheter i Västra Götaland. Årets nomineringar var så bra att politikerna i kommittén delade upp stipendiet på tre mottagare: Integrationsforum mot rasism i Trollhättan, Nätverket Ingen människa är illegal i Göteborg samt Svenska Franciskushjälpen i Göteborg. Stipendiet delas ut på regionfullmäktiges sammanträde i Vänersborg den 13 maj.

Stipendiat 1: Motverkar främlingsfientlighet i Fyrstadsområdet

Integrationsforum mot rasism är en paraplyorganisation som består av flera delar. Bland annat ett kvinnokulturhus, en ungdomskommitté mot rasism och ett medborgarforum där invånare i segregerade områden får tycka till om sin stadsdel. Integrationsforum startade för att motverka rasism och främlingsfientlighet i Fyrstadsområdet och fungera som antidiskrimineringsbyrå och folkrörelseforum. De senaste åren har man även gett stöd till flyktingmottagningen i området.

Stipendiat 2: Praktiskt stöd till papperslösa

Ingen människa är illegal är ett nätverk som ger stöd till papperslösa. Det kan handla om allt från boende till kollektivtrafikkort och kläder. Nätverket följer även med till läkare, ordnar skolplatser och bistår gömda med juridisk hjälp. De hämtar mat och bröd som blivit över från affärer och bagerier för att dela ut till papperslösa. Nätverket anordnar även aktiviteter och läger för gömda barn och driver opinion i asylfrågor.

Stipendiat 3: Soppkök och stöd till utsatta

Svenska Franciskushjälpen är en ideell hjälporganisation, inriktad på socialt arbete. Varje lördag arrangerar föreningen soppkök i Brunnsparken i Göteborg. Målgruppen är särskilt utsatta grupper, som fattiga barnfamiljer, hemlösa och papperslösa. Föreningen arbetar även bland annat även med att stödja personer i människohandel, fältarbete och stöd i kontakten med myndigheter, domstol, sjukvård och andra länders konsulat.

Om kommittén för rättighetsfrågor

Kommittén för rättighetsfrågor i Västra Götalandsregionen inrättades den 1 januari 2011. Kommittén är unik i sitt slag och har som uppdrag att ska stödja utvecklingen av ett systematiskt arbete för mänskliga rättigheter. Kommittén består av nio ledamöter och fem ersättare och arbetar direkt under regionstyrelsen.

Alla handlingar med underlag och beslut finns på kommitténs webbplats (http://bit.ly/TgTUcr).  

Läs mer om stipendiet på kansliets webbplats (http://bit.ly/1k2PTkI).



Kontaktperson: Tord Karlsson (s), ordförande kommittén för rättighetsfrågor, 0702-99 22 01
Kristina Grapenholm (fp), vice ordförande kommittén för rättighetsfrågor, 0733-38 46 34 Annika Ottosson, förvaltningschef, rättighetskommitténs kansli, 0705-77 77 86


Läs meddelandet som PDF