Pressmeddelande
Från Västra Götalandsregionen
2015-11-04 11:00


Nordens största forum för mänskliga rättigheter


Västra Götalandsregionen deltar och delfinansierar Mänskliga rättighetsdagarna som åter är tillbaka i Göteborg. I år hålls evenemanget den 8-10 november på Världskulturmuseet och Svenska mässan. Årets ständigt aktuella tema är Tillsammans mot rasism.

– ”För den som vill veta mer om mänskliga rättigheter är det ett utmärkt tillfälle, sedan dröjer det tre år till nästa gång. Passa på att fylla på kunskapsbanken ”, det säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin som är högsta chef i Västra Götalandsregionen med omkring 54 000 anställda.

– ”Mänskliga rättighetsdagarna behandlar vår tids enklaste och svåraste politiska fråga: Hur ska vi implementera FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna?” det säger Joakim Larsson som är regionfullmäktiges ordförande, och fortsätter. – ”I vår egen organisation Västra Götalandsregionen är mänskliga rättigheter lika viktiga som någon annanstans, inte minst för att vi alla ska kunna leva ett gott liv”.

Mänskliga rättighetsdagarna är ett samarrangemang med Ordfront och flera andra aktörer.
-”För vår del är det väldigt roligt att stå med som arrangör eftersom vi gör det på bred front tillsammans med bland annat Göteborg stad och Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Kom gärna och prata med oss i någon av våra montrar eller gå på något av våra seminarier.” det säger Maria Talja, som är MR-strateg på Västra Götalandsregionen.

”De seminarier Västra Götalandsregionen ansvarar och medverkar i handlar om att gå från vackra ord till verkstad – att konkretisera arbetet med mänskliga rättigheter och att koppla ihop med det verksamhetsnära arbete som redan görs. Vi ser fram emot all dialog under MR-dagarna!”, säger Viveca Reimers, chef för avdelning rättighet på Västra Götalandsregionen.

Fri entré

Det är fri entré till miniseminarier och utställningar alla dagar. Miniseminarierna äger rum på utställartorget och kräver ingen biljett. På utställartorget kan du möta ett 80-tal organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter i praktiken. Du kan även teckna ett seminariepass för att kunna delta på alla programpunkter.

Om Mänskliga rättighetsdagarna

Mänskliga Rättighetsdagarna ska vara Nordens viktigaste samlade mötesplats för frågor kring mänskliga rättigheter.

Mänskliga Rättighetsdagarna syftar till:

  • att bredda och fördjupa det offentliga samtalet
  • att lyfta de mänskliga rättigheterna högre upp på den politiska dagordningen
  • att utveckla samarbetet mellan frivilligorganisationer och de myndigheter som har ett särskilt ansvar för mänskliga rättigheter
  • att erbjuda kunskap och metoder för praktisk tillämpning av de mänskliga rättigheterna
  • att lyfta fram utmaningar inom området för mänskliga rättigheter
  • att möjliggöra skapandet av nätverk


Kontaktperson: Maria Talja, strateg inom mänskliga rättigheter 0722 07 31 29
Lars Karlsson, kommunikatör 0730 25 13 19


Läs meddelandet som PDF