Pressmeddelande
Från Rättighetskommitténs kansli
2015-03-17 14:00


Nu ska enkelt avhjälpta hinder åtgärdas


Västra Götalandsregionen (VGR) satsar 90 miljoner kronor under en 4-års period för att rätta till där det finns brister i den fysiska tillgängligheten i VGR:s egna lokaler.

- ”Sjukvården i Västra Götalandsregionen ska vara fysiskt tillgänglig för alla invånare. Alla ska ha samma möjligheter att använda våra lokaler oavsett funktionalitet och bakgrund. Det är glädjande att regionstyrelsen nu fattat beslut om att på allvar ta tag i de lagkrav som har gällt sedan 2010”, säger Annika Ottosson, förvaltningschef på rättighetskommitténs kansli.

Gemensam process för att identifiera och åtgärda

För att komma tillrätta med problemen har Västra Götalandsregionens kommitté för rättighetsfrågor tillsammans med fastighetsnämnden enats om en gemensam process: Kommittén för rättighetsfrågor ansvarar genom TD, Tillgänglighetsdatabasen, för inventeringen före och efter att enkelt avhjälpta hinder blivit åtgärdade. Efter inventeringen ansvarar fastighetsnämnden för att åtgärda de brister som kommit fram. Detta gäller i lokaler som Västra Götalandsregionen äger själva.

- ”Att åtgärda enkelt avhjälpta hinder är ett fortlöpande arbete. Verksamheter byter lokaler, och nya förutsättningar uppstår, menar Lars Janson, fastighetsdirektör på Västfastigheter.

Enligt de 155 rapporter som TD kunnat ta fram är det fortfarande mycket kvar att åtgärda både för sjukhus och vårdcentraler.

- ”Vi räknar med att inventeringen kan göras av fyra unga arbetslösa, vilket ju är en fantastisk chans för dem dels att få jobb under en längre tid, och dels få ta del av och lära sig mer om alla de verksamheter som finns i Västra Götalandsregionen.” Det säger Marianne Salén som arbetar med TD.

Vad är enkelt avhjälpta hinder?

I plan- och bygglagen, anges att alla enkelt avhjälpta hinder mot tillgänglighet och användbarhet i lokaler dit allmänheten har tillträde och på allmänna platser ska avhjälpas. Kravet gäller om det med hänsyn till de praktiska och ekonomiska förutsättningarna är enkelt att avhjälpa hindren.

Boverkets hemsida

TD, tillgänglighetsdatabasen ger information om den fysiska tillgängligheten

Kommittén för rättighetsfrågor driftar och utvecklar TD. TD är ett verktyg för att ge information om den fysiska tillgängligheten samt att följa upp och beskriva hur fysiskt tillgängliga Västra Götalandsregionens verksamheter är. Detta gör det också möjligt att jämföra verksamheternas tillgänglighet med varandra. Kommittén arbetar för att uppfylla regionfullmäktiges mål när det gäller den fysiska tillgängligheten genom att förse nämnder och styrelser med uppföljningsrapporter från TD och utgöra ett kunskapsstöd för tillgänglighetsanalyser.

TD - Tillgänglighetsdatabasen

Kommittén för rättighetsfrågor arbetar systematiskt med mänskliga rättigheter

Kommittén för rättighetsfrågor i Västra Götalandsregionen inrättades den 1 januari 2011. Kommittén är unik i sitt slag och har som uppdrag att ska stödja utvecklingen av ett systematiskt arbete för mänskliga rättigheter. Kommittén består av nio ledamöter och fem ersättare och arbetar direkt under regionstyrelsen.

Västfastigheter

Västfastigheter förser Västra Götalandsregionens verksamheter med lokaler, både i egna fastigheter och genom lokaler som hyrs in. Sjukvården dominerar som hyresgäst, men det finns även lokaler för andra ändamål. Västfastigheter arbetar på uppdrag av fastighetsnämnden.

Kontaktuppgifter

Annika Ottosson, förvaltningschef, rättighetskommitténs kansli, 0705-77 77 86
Marianne Salén, TD, 0705-43 70 36
Lars Janson, fastighetsdirektör, Västfastigheter, 076-133 05 81


 



Kontaktperson: Se ovan.


Läs meddelandet som PDF