Pressmeddelande
Från Rättighetskommitténs kansli
2013-09-27 09:00


Romale, pirutnenge, gadje! (Romer, resande och andra)


I måndags avslöjade DN att polisen har kartlagt tusentals människor baserat på vilken folkgrupp de antas tillhöra. Registreringen bryter mot grundläggande människorättsprinciper och bryter mot flera artiklar i de konventioner som Sverige har förbundit sig till att efterleva.

Inom Västra Götalandsregionen finns kommittén för rättighetsfrågor, en tvärpolitisk kommitté som har uppdraget att stödja Västra Götalandsregionens arbete för mänskliga rättigheter och att uppmärksamma grupper som har ett svagt skydd i samhället. Genom vårt arbete i kommittén ser vi hur romer och resandefolket gång på gång behandlas illa av svenska myndigheter.

En självklar del i kommitténs arbete för mänskliga rättigheter är regelbundna samråd med samtliga nationella minoriteter: romer, judar, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Samrådet bygger på delaktighet och innebär ömsesidigt förtroende mellan myndigheten och de nationella minoriteterna.

Avslöjandet om registren är förkrossande, men kan ses som en väckarklocka. Det är dags för offentlig verksamhet att inse sitt ansvar för att respektera, skydda och uppfylla mänskliga rättigheter. Det är dags för offentlig verksamhet att arbeta rättighetsbaserat, för att undvika framtida felsteg och övertramp. Romer har rätt till privatliv och familjeliv. Romer har rätt att inte finnas i register baserade på vilken folkgrupp de tillhör. Romer har rätt att inte godtyckligt misstänkas för brott. Precis som alla andra.

Kommittén för rättighetsfrågor genom
Tord Karlsson (S) och Kristina Grapenholm (FP)



Kontaktperson: Tord Karlsson (S), ordförande kommittén för rättighetsfrågor, 0702-99 22 01
Kristina Grapenholm (FP), vice ordförande kommittén för rättighetsfrågor, 0733-38 46 34 Annika Ottosson, förvaltningschef, rättighetskommitténs kansli, 0705-77 77 86


Läs meddelandet som PDF