Pressmeddelande
Från Rättighetskommitténs kansli
2014-10-07 16:00


Sex stipendiater delar på 150 000 kronor


150 000 kronor är årets stipendium för idrottare med funktionsnedsättning. I år är det tre enskilda idrottare, två ledare och ett lag som får dela på pengarna för sina insatser inom handikappidrotten i Västra Götaland.

- ”Årets stipendiater är väldigt goda förebilder för andra idrottare. Jag hoppas att detta får fler att få upp ögonen för idrott som en viktig väg till bättre hälsa och ett gott liv.” Det säger kommittén för rättighetsfrågors ordförande Tord Karlsson.

- ”Vi är väldigt glada att kunna dela ut det här stipendiet, och jag blir inte förvånad om vi ser några av dem gå långt i kommande OS. Det ska bli roligt att följa dem i framtiden” säger Kristina Grapenholm, kommittén för rättighetsfrågors vice ordförande.

Årets stipendiater

Michael Azulay (Västra Frölunda) får 40 000 kronor i stipendium som enskild idrottare inom bordtennis. Michael har varit i Sveriges landslagsgrupp i bordtennis 2014, hans individuella resultatmål är först och främst EM i Danmark 2015, där han siktar på en topplacering. Men den stora moroten är Paralympics i Rio de Janeiro 2016.

 

Joel Hansson (Mölndal) får 40 000 kronor i stipendium som enskild idrottare inom badminton. Joel Hansson var uttagen till landslaget 2012, och är rankad 2:a i singel, 3:a i herrdubbel och 2:a i mixed i Sverige på Svenska Badmintonförbundets rankningslista.

 

Rainbow Dash (Skene) får 20 000 kronor i stipendium som enskild idrottare inom ridning. Rainbow Dash är en naturbegåvning när det gäller att hantera en häst. Hon har med hjälp och stöd av hästhanteringen gjort mycket stora personliga framsteg både socialt och känslomässigt.

 

Skövde Handikappidrottsförenings "lag lila” (Skövde) får 30 000 kronor i stipendium som lag inom gren innebandy. Laget vill utveckla kunskap, sammanhållning och möjlighet till att vara föregångare i innebandyverksamheten för funktionshindrade i Västergötland.

 

Åsa Alvertstedt (Göteborg) får stipendium 10 000 kronor som ledare. Åsa är förbundskapten för Svenska damlandslaget i goalball och jobbar hårt för att hitta fler som vill spela goalball. För att nå så många ungdomar som möjligt samarbetar hon med både skola och syncentraler och träffar då ofta idrottslärare som gärna vill hitta lösningar på en bra fungerande skolidrott för alla.

Åsa kunde tyvärr inte delta vid utdelningen.

Bo Fremäng (Trollhättan) får stipendium 10 000 kronor som ledare. Bo har varit ledare/tränare i Showdown i nio år. Hans motto är att som ledare och tränare får man inte ge upp om inte resultaten kommer med en gång.

Stipendieutdelning 7 oktober

Stipendierna delades ut klockan 13.00 den 7 oktober 2014 vid Västra Götalandsregionens fullmäktigesammanträde i Vänersborg (sessionssalen i kommunhuset) av ordförande för regionfullmäktige Kjell Nordström, och vice ordförande för kommittén för rättighetsfrågor Kristina Grapenholm.

Från vänster: Tord Karlsson (ordförande kommittén för rättighetsfrågor), Rainbow Dash, Bo Fremäng, Michael Azulay, Joel Hansson, Evelina Karlsson och Peter Collin (båda Lag Lila), Kristina Grapenholm (vice ordförande kommittén för rättighetsfrågor)

Pressbilder från utdelningen

Vill du ha fler bilder eller i högre upplösning? Kontakta kommunikatör Lars Karlsson (lars.e.karlsson@vgregion.se, 0730 - 25 13 19).

Skriv vem eller vilka du vill ha bild på så skickar jag det till dig.

Bakgrundsinformation

Om kommittén för rättighetsfrågor

Kommittén för rättighetsfrågor i Västra Götalandsregionen inrättades den 1 januari 2011. Kommittén är unik i sitt slag och har som uppdrag att ska stödja utvecklingen av ett systematiskt arbete för mänskliga rättigheter. Kommittén består av nio ledamöter och fem ersättare och arbetar direkt under regionstyrelsen.



Kontaktperson: Tord Karlsson (S), ordförande kommittén för rättighetsfrågor, 0702-99 22 01
Kristina Grapenholm (FP), vice ordförande kommittén för rättighetsfrågor, 0733-38 46 34 Annika Ottosson, förvaltningschef, rättighetskommitténs kansli, 0705-77 77 86 Vania Timback, MR-strateg, rättighetskommitténs kansli, 0761-46 16 88


Läs meddelandet som PDF