Pressmeddelande
Från Rättighetskommitténs kansli
2015-10-20 14:00


Sex stipendiater delar på 150 000 kronor


Glada och förväntansfulla stipendiater inom parasport i Västra Götaland fick idag ta emot stipendium för utmärkta prestationer inom sina respektive grenar.

Västra Götalandsregionen delar varje år ut ett stipendium för idrottare med funktionsnedsättning. Den totala stipendiesumman är 150 000 kronor per år. Stipendiet är avsett för aktiva idrottsutövare med funktionsnedsättning, det kan vara enskilda idrottare, ett helt lag eller en tränare/ledare.

-”Det är oerhört inspirerande att se de här goda förebilder inom olika idrotter. Genom stipendiet hoppas vi kunna bidra till många goda resultat”, säger Kristina Grapenholm som är ordförande för Västra Götalandsregionens kommitté för rättighetsfrågor.

-”Stipendiet till idrottare med funktionsnedsättning bidrar till att skapa jämlika villkor och till att uppmärksamma utmärkta prestationer och goda förebilder. Det handlar om mänskliga rättigheter, om allas lika värde och om rätten att få vara med”, säger Vania Timback som är strateg inom mänskliga rättigheter i Västra Götalandsregionen.

Årets stipendiater på internationell nivå:

Aurelia Hagberg, Ed

Stipendium: 40 000 kronor
Idrottsgren: Alpin skidåkning

Aurelia är aktiv inom alpin skidåkning och har bland annat guldmedaljer i slalom och i storslalom samt silvermedalj i Super G. Nästa stora mål är att ställa upp i INAS  European Winter Games 2016 samt World Alpine and Nordic Skiing Championships i Polen 2016.

Axel Wernås, Lerum

Stipendium 40 000 kronor
Idrottsgren: Basket

Bland Axels meriter finns en silvermedalj från junior-VM i Adana (Turkiet) 2013, en 13:e plats från senior - VM 2014 och en bronsmedalj i svenska serien 2015. Axel satsar på att komma med i truppen till EM i Worcester i England, som fungerar som ett kval till RIO 2016. Det största målet är att komma med i truppen till Paralympics.

Årets stipendiater på nationell nivå:

Aleksandra Gustavsson, Lidköping


Stipendium 20 000 kronor
Idrottsgren: Friidrott (Klass U)

Alexandra tävlar i friidrott på nationell nivå och är bland annat SM-mästarinna på 5000 meter och har satt flera utomhusrekord på längre distanser. Alexandra siktar på en plats i svenska landslaget till VM i terränglöpning i USA 2016.

Niklas Andersson, Mölndal


Stipendium 20 000 kronor
Idrottsgren: Simning

Niklas är aktiv på nationell nivå och har bland annat satt totalt fem rekord i Sverige under 2015. Niklas studerar på halvfart till civilingenjör på Chalmers  och hans nästa mål är att delta i Paralympics 2016 och på längre sikt Paralympics Tokyo 2020.

Årets stipendiat som lag:

Grunden Bois, Göteborg


Stipendium 20 000 kronor
Idrottsgren: Fotboll och Innebandy

Grunden Bois är den största och bredaste idrottsklubben i landet för spelare med intellektuell funktionsnedsättning. Klubben har cirka 250 aktiva utövare, tjejer och killar i åldern 7 - 53 år. Grunden Bois har sedan många år en satsning på tjejer, vilket gör att föreningen har flest aktiva tjejer i landet. Det främsta målet är att var och en av de aktiva ska ges ett gott liv med hjälp av idrotts och föreningsgemenskap. Grunden Bois kan blygsamt konstateras vara den enskilt största anledningen till att idrottsutövande för tjejer och killar med intellektuell funktionsnedsättning ökar i Sverige. Stipendiet togs emot av klubbens ordförande, Johanna Ringström.

Årets stipendiat som ledare:

Joakim Andersson, Undenäs 


Stipendium 10 000 kronor
Tränare inom friidrott

Joakim har varit verksam som tränare inom klubben under 15 års tid. Idrottarna han tränar har tagit flertalet medaljer i bland annat SM, USM, VM och EM. För Joakim är det viktigt att träningen har fokus på att det ska  vara roligt för alla, vilket är tydligt att det ger framgång på sikt.

Om kommittén för rättighetsfrågor

Kommittén för rättighetsfrågor i Västra Götalandsregionen inrättades den 1 januari 2011. Kommittén har som uppdrag att stödja utvecklingen av ett systematiskt arbete för mänskliga rättigheter. Kommittén består av nio ledamöter och fem ersättare och arbetar direkt under regionstyrelsen.

Pressbilder

Vill du ha pressbilder? Ta kontakt med Lars Karlsson, 0730-25 13 19 lars.e.karlsson@vgregion.se



Kontaktperson: Kristina Grapenholm, ordförande i kommittén för rättighetsfrågor, 0733-38 46 34
Vania Timback, strateg inom mänskliga rättigheter, 0761-46 16 88 Lars Karlsson, kommunikatör, 0730-25 13 19


Läs meddelandet som PDF