Pressmeddelande
Från Rättighetskommitténs kansli
2013-10-21 09:00


Handikappidrottare delar på 150 000 kronor


(Uppdaterad med rätt summor!) 2013 års handikappidrottsstipendium delas av sju mottagare; fyra aktiva utövare, ett lag och två ledare. Stipendiesumman på 150 000 kronor kan delas ut till aktiva idrottare och lag med funktionsnedsättning, eller idrottsledare. Syftet med stipendiet är lyfta fram förebilder som inspirerar andra att idrotta.

Västra Götalandsregionens bidrag till ett gott liv

- "Stipendiet är Västra Götalandsregionens sätt att bidra till ett gott liv för fler genom att stödja idrottare med funktionsnedsättning och ledare inom handikappidrotten, som på det sättet kan vara en förebild som får fler att börja idrotta." Det säger vice ordförande i kommittén för rättighetsfrågor, Kristina Grapenholm, som i år delar ut stipendiet.

Stipendiet gör stor skillnad

- "Vi vet från tidigare stipendiater att de här pengarna gör skillnad eftersom det inte finns så många sponsorer inom handikappidrotten.  Det går att få mycket utrustning, tillbehör eller extra stöd som gör underverk. Titta bara på Anna-Carin Ahlquist som tog guld i bordtennis 2012, hon fick stipendiet 2010." Det säger ordförande i kommittén för rättighetsfrågor, Tord Karlsson.

2013 års stipendiater

Sebastian Högrell (Kinna) tävlar i boccia på internationell nivå. Han får 30 000 kronor. Sebastian är född 1984 och är utbildad socionom. Nu är fokus inställt på Paralympics i Rio De Janeiro 2016. Sebastian har flera medaljer både individuellt och i lag.   Boccia spelas inomhus på vintern och utomhus på sommaren. Man spelar med 6 röda bollar och 6 stycken blåa (utomhusbollarna är gula) samt en vit målboll. Man kan spela individuellt eller i lag. Individuellt har varje spelare två utkast per match. Spelar man i lag har varje lag 3 utkast var. Det gäller att komma så nära den vita målbollen som möjligt och när alla kastat ut sina klot så räknas poäng.

Linda Nilsson (Tibro) tävlar i friidrott på internationell nivå, hon får 30 000 kronor. Linda är född 1991 och har bland annat svenskt rekord i tresteg inomhus (Frejaspelen 2013) och bronsmedalj i tresteg från inomhus-EM i Istanbul 2013. Ett av Lindas mål är Paralympics i Rio De Janeiro 2016.

Handikappidrottsstipendium 2013, Linda Nilsson

 

Fabian Rignell (Västra Frölunda) tävlar i bordtennis på internationell nivå, han får 30 000 kronor. Fabian är 25 år och har spelat bordtennis sedan 9 års ålder. Han studerar Sport Coaching vid Göteborgs universitet, och kan tänka sig att jobba som tränare inom idrott. Två mål ligger framför honom, VM i Kina 2014 och Paralympics i Rio De Janeiro 2016.

Handikappidrottsstipendium 2013, Fabian Rignell

 

Philip Jönsson (Mariestad) tävlar i sportskytte på både regional och nationell nivå, han får 20 000 kronor. Philip är född 1994 och tycker att skyttet passar honom bra i och med att man kan sitta och skjuta. Han vill representera Sverige i Paralympics i Rio De Janeiro 2016, och tränar hårt för det. Han tog guld i sin första tävling, Malmö Open 2012.

Handikappidrottsstipendium 2013, Philip Jönsson

 

Ungdomslaget (Göteborg) tävlar i goalball och får 20 000 kronor. Laget ligger idag trea i Sverigeserien med 12 poäng, och är den enda föreningen som ställer upp med ungdomslag i en vuxentävling. I Ungdomslaget är åldern mellan 12 och 18 år. Laget är utspritt över hela Västra Götaland, men tränar ändå två gånger i veckan. 4 av lagets sju pojkar kommer att bli uttagna för ungdoms-VM 2013.

Handikappidrottsstipendium 2013, NIls Posse, Ungdsomslaget

 

Christian Erlandsson (Björketorp, Marks kommun) är tränare inom skytte och får 10 000 kronor. Christian är väldigt drivande som tränare och jobbar hårt med att skapa möjligheter på hemmaplan för funktionsnedsatta ungdomar att idrotta, och inte bara inom skytte. Christian är mån om att integrera målgruppen i den befintliga idrottsklubben och har motiverat särskolorna i närområdet att pröva skytte. Som ledare sätter han individen i centrum och motiverar till att utvecklas i sin egen takt.

Handikappidrottsstipendium 2013, Christian Erlandsson

 

Ia Kjellsdotter (Västra Frölunda) är ledare inom segling och får 10 000 kronor. Ia är ledare för människor med funktionsnedsättning och som vill pröva segling. Det är seglingssäsong mellan april och november, så på vintern tränar deltagarna i olika bassänger, bland annat kapsejsning och simning med flytväst. Ias mål är att skapa mer och mer segling för alla, och full delaktighet för alla i fritids- och idrottsaktiviteter.

Handikappidrottsstipendium 2013, Ia Kjellsdotter

 

Stipendieutdelning 22 oktober

Stipendierna delas ut klockan 13.00 den 22 oktober 2013 vid Västra Götalandsregionens fullmäktigesammanträde i Vänersborg (sessionssalen i kommunhuset) av ordförande för regionfullmäktige Kjell Nordström, och vice ordförande för kommittén för rättighetsfrågor Kristina Grapenholm.

Handikappidrottsstipendium 2013

Från vänster: Kristina Grapenholm (vice ordförande kommittén för rättighetsfrågor), Ia Kjellsdotter, Nils Posse (Ungdomslaget), Philip Jönsson, Linda Nilsson, Fabian Rignell, Christian Erlandsson. (Frånvarande på utdelningen, Sebastian Högrell)

Pressbilder från utdelningen

Vill du ha fler bilder eller i högre upplösning? Kontakta kommunikatör Lars Karlsson (lars.e.karlsson@vgregion.se, 0730 - 25 13 19).

Länkar till mer information

• Fakta om handikappidrottsstipendiet
• Vad är goalball?



Kontaktperson: Tord Karlsson (S), ordförande kommittén för rättighetsfrågor, 0702-99 22 01
Kristina Grapenholm (FP), vice ordförande kommittén för rättighetsfrågor, 0733-38 46 34 Annika Ottosson, förvaltningschef, rättighetskommitténs kansli, 0705-77 77 86 Vania Timback, MR-strateg, rättighetskommitténs kansli, 0761-46 16 88


Läs meddelandet som PDF