Pressmeddelande
Från Rättighetskommitténs kansli
2015-05-12 16:00


Stipendium för mänskliga rättigheter


Idag delade kommittén för rättighetsfrågor ut totalt 100 500 kronor till tre mottagare som arbetar för mänskliga rättigheter i Västra Götaland.

- ”Stipendiet är en viktig satsning för att belöna gott arbete och öka synligheten för mänskliga rättigheter i Västra Götaland” säger Viveca Reimers, som är chef på avdelning rättighet i Västra Götalandsregionen.

Marianne Barrljung från Röda Korset i Vänersborg får ett stipendium på 33 500 kronor

– ”Det kom som en total överraskning, men det är såklart väldigt roligt. Stipendiet är en bekräftelse på att vi gör skillnad. Och jag är väldigt stolt över alla inom Röda Korset som gör fantastiska insatser, både här i Vänersborg och i övriga världen.” Det säger Marianne Barrljung, Röda Korset Vänersborgskretsen.

Röda Korsets volontärer strävar efter att migranterna på Sveriges största asylboende skall få kontakt med svenskar och det svenska samhället samt lära sig språket för en snabbare integration. Dessutom finns en av Västsveriges ärendegrupper i Vänersborg vilken bidrar till att söka efter försvunna familjemedlemmar.

Made in Backa får ett stipendium på 33 500 kronor

Så här berättar Homeira Tari (till vänster) om stipendiet:

- ”Det känns väldigt bra! Vi har kämpat hårt i flera år för att ge en röst och en plats till barn och ungdomar som lever utanför samhället och inte har samma förutsättningar som alla andra. Det märks att vi har lyckats. Vi har skapat mer trygghet, och gjort så att de nästan har samma möjligheter som vem som helst.”

Pengarna kommer att gå direkt till barnen och ungdomarna, berättar Homeira vidare.

- ”Jag har berättat om stipendiet för de barn och ungdomar jag jobbar med och de föreslog en studieresa. Kanske till Kroatien? ”

Made in Backa är en tidning som skrivs av ungdomar i stadsdelen Backa i Göteborg. Verksamheten genomför även seminarier, föreläsningar, kurser och studieresor för att öka ungdomarnas kunskap om olika aktörer i samhället. Made in Backa ger unga kunskap om samhället och varandra och utvecklar ungas språkkunskaper. Verksamheten startade 2010 och har en anställd.

GIL – Göteborgskooperativet för Independent Living får ett stipendium på 33 500 kronor

- ”Det är roligt och väldigt inspirerande att få en sådan här utmärkelse. Men samtidigt känner jag mig ödmjuk. Det känns viktigt att få ett erkännanden på frågor vi värnar om och vill lyfta.” Det berättar Anders Westgerd vid GIL.

Anders hoppas att deras arbete gör att det händer något på riktigt i samhället.

- ”Det här ger förhoppnings en signal till samhället att vi måste tas på allvar. Vi är som vilka som helst, och vill ha samma möjligheter, då måste ju samhället ge den möjligheten! Alla är ju betjänta av en tillgänglig utveckling i samhället.”

GIL samordnar personlig assistans och ägnar sig åt socialpolitiskt arbete för att förbättra situationen för personer med funktionsnedsättning. GIL har genomfört flera kampanjer för att med humor lyfta situationen för personer med funktionsnedsättning.

 

Gruppbild

(Från vänster) Peter Legendi vice ordförande kommittén för rättighetsfrågor, Marianne Barrljung Röda Korset, Anders Westgerd GIL, Homeira Tari Aman Temesgen och Azra Yagci Made in Backa, Kristina Grapenholm ordförande kommitten för rättighetsfrågor.

Om kommittén för rättighetsfrågor

Kommittén är unik i sitt slag och har som uppdrag att ska stödja utvecklingen av ett systematiskt arbete för mänskliga rättigheter. Den består av nio ledamöter och fem ersättare och arbetar direkt under regionstyrelsen. Kommittén inrättades den 1 januari 2011.

Alla handlingar med underlag och beslut finns på kommitténs webbplats (http://bit.ly/TgTUcr).

Bildmaterial

Kontakta Lars Karlsson för högupplösta bilder,

Fotograf till samtliga bilder är Peter Wahlström.

Kontaktpersoner

Anjelica Hammersjö, utredningsledare avdelning rättighet, 070 – 091 62 44
Kristina Grapenholm (FP), ordförande kommittén för rättighetsfrågor, 0733-38 46 34
Peter Legendi (S), vice ordförande kommittén för rättighetsfrågor 0511-595 14
Lars Karlsson, kommunikatör, 0730 – 25 13 19, lars.e.karlsson@vgregion.se

Kontaktuppgifter stipendiater

Marianne Barrljung/Röda korset Vänersborg Telefon: 0708-40 45 14
Anders Westgerd, GIL Telefon: 0761-071020
Homeira Tari, Made in Backa Telefon: 070-751 64 28

 



Kontaktperson: För kontaktpersoner, se ovan.


Läs meddelandet som PDF