Pressmeddelande
Från Rättighetskommitténs kansli
2014-05-13 09:00


Vad betyder ett människorättsstipendium?


Idag delas kommittén för rättighetsfrågors människorättsstipendium ut på regionfullmäktiges sammanträde i Vänersborg. Tre mottagare får 35 000 kronor vardera för sitt arbete med att främja mänskliga rättigheter i Västra Götaland: Ingen människa är illegal i Göteborg, Integrationsforum mot rasism i Trollhättan, samt Svenska Franciskushjälpen i Göteborg. Rättighetskommitténs kansli passade på att prata med stipendiaterna för att få deras perspektiv på stipendiet.

"Skaffa busskort, betala hyra, köpa en vinterjacka eller skor. Det finns så stora behov"

Ingen människa är illegal är ett nätverk som ger praktiskt stöd till papperslösa och driver opinion i asylfrågor. Vi ringde upp Linn Hansén som är aktiv i nätverket och frågade vad ett stipendium betyder för dem.

-"Det här stipendiet är oerhört viktigt", konstaterar Linn Hansén. "Vi är har alltid för lite pengar för att täcka de behov vi möter. Skaffa busskort, betala hyra, köpa en vinterjacka eller skor. Det finns så stora behov. Stipendiet ger människor större möjlighet att klara vardagen, direkt för att täcka vardagliga behov. Dels det praktiska som finns runt med papperslösa personer med det som behövs i livet. Men det här reser också politisk opinion, det reser frågor politiskt. Så dels handlar det om ett konkret bidrag, men det handlar också om att synliggöra frågor om asylrätt".

Stipendiet tas emot av Parvaneh Hajiloo och Valdemar Möller.

"Eftersom vi har kämpat med de här frågorna i femton år känns det som ett stort erkännande"

Integrationsforum mot rasism är en paraplyorganisation som startade för att motverka rasism och främlingsfientlighet i Fyrstadsområdet. Vi passade på att växla några ord med föreningens administrativa samordnare Cathrin Boström.

-"Eftersom vi har kämpat med de här frågorna i femton år känns det som ett stort erkännande", säger Cathrin Boström över telefon. "Vi är många ideella som kämpat länge, ofta i motvind och det här är en bekräftelse på att det är rätt. Pengarna går direkt in i verksamheten, och det är roligt att vi kan göra något gott och nyttigt för samhället".

Stipendiet tas emot av Cathrin Boström samt föreningens ordförande Jorge Pereira.

”Jag är imponerad av att regionen vill se det som samhället inte riktigt vill kännas vid”

Svenska Franciskushjälpen i Göteborg är en ideell hjälporganisation, som bland annat arrangerar soppkök och ger stöd till utsatta grupper i kontakten med myndigheter. ”Väldigt roligt att få stipendiet, det är mycket pengar. Det var både en vitaminkick för mig och de runt omkring”, säger Thomas Behre som är ordförande för föreningen. ”Jag är imponerad av att regionen vill se det som samhället inte riktigt vill kännas vid, det som inte syns”.

Stipendiet tas emot av Thomas Behre och Dick Fäldt.

Mer information om stipendiet, och tidigare pristagare finns på webbplatsen: http://www.vgregion.se/mr-stipendium

Vill du ha högupplösta bilder? Skicka ett mail till lars.e.karlsson@vgregion.se.

Bilder och filmmaterial från utdelningen finns under veckan på rättighetskommitténs kanslis hemsida, http://www.vgregion.se/rattighet-kansli

 

 



Kontaktperson: Tord Karlsson (s), ordförande kommittén för rättighetsfrågor, 0702-99 22 01
Kristina Grapenholm (fp), vice ordförande kommittén för rättighetsfrågor, 0733-38 46 34 Annika Ottosson, förvaltningschef, rättighetskommitténs kansli, 0705-77 77 86


Läs meddelandet som PDF