Pressmeddelande
Från Rättighetskommitténs kansli
2015-03-27 16:00


Västra Götalandsregionen ger 2 700 000 i organisationsstöd


Västra Götalandsregionens kommitté för rättighetsfrågor delar ut 2 700 000 kronor i organisationsstöd till hbtq- och barnrättsorganisationer och organisationer som arbetar med nationella minoriteter.

Intresset för organisationsstödet har varit större i år än vanligt. Totalt har 63 ansökningar kommit in, vilket är fler än 2014 och de har kommit från flera orter i Västra Götaland.

- "Det är roligt att så många uppmärksammat möjligheten att få stöd för sin föreningsverksamhet. Vi hoppas att stödet kommer till verklig nytta i organisationerna. De utgör en väldigt viktig del i arbetet för mänskliga rättigheter." säger Annika Ottosson, förvaltningschef på rättighetskommitténs kansli.

Delaktighet och inflytande för nationella minoriteter

En förutsättning för delaktighet och inflytande i samhället är att det finns engagerade representanter från de nationella minoriteterna. Då fyller organisationslivet en viktig funktion för att fånga upp och förvalta det engagemanget.

- ”För de nationella minoriteterna är det viktigt att stärka den nationella minoritetspolitiken lokalt, i vardagen.” säger Jesper Svensson, som är strateg inom mänskliga rättigheter med inriktning mot etnicitet och trosuppfattning.

- ”Föreningarna behöver främst arbeta med att informera och utbilda sina medlemmar, och på olika sätt stärka de nätverk som redan finns idag. Det handlar också om att värva nya unga medlemmar.”, fortsätter Jesper.

Främja hbtq-personers mänskliga rättigheter

För att ytterligare stärka hbtq-personers mänskliga rättigheter och arbete mot diskriminering behövs en fortsätt utveckling av de nätverk som redan finns.

- ”En annan viktig fråga är att höja kompetensen kring normer och hbtq inom idrottsrörelsen och i skolorna. ”, det säger Maria Talja, strateg inom mänskliga rättigheter med inriktning mot hbtq och jämställdhet.

Lättare att stärka barnrättsperspektivet

För barnrättsorganisationerna innebär stödet att de kan stärka barnrättsperspektivet både externt och internt i den egna organisationen. Det kan ske genom utbildning, att arbeta fram metoder för att garantera att barnets rättigheter tas om hand, eller att utbyta erfarenheter genom nätverk.

- ”Stödet kommer också att göra att fler barn och ungdomar i Västra Götaland får kunskap om sina rättigheter, och det är en viktig förutsättning för att förverkliga FN:s barnkonvention. Vi vet att många barn och ungdomar i dag inte känner till att de faktiskt har mänskliga rättigheter” det säger Emma Broberg, strateg inom mänskliga rättigheter med inriktning mot barnets rättigheter.

Om kommittén för rättighetsfrågor

Kommittén för rättighetsfrågor i Västra Götalandsregionen inrättades den 1 januari 2011. Kommittén är unik i sitt slag och har som uppdrag att ska stödja utvecklingen av ett systematiskt arbete för mänskliga rättigheter. Kommittén består av nio ledamöter och fem ersättare och arbetar direkt under regionstyrelsen.

Organisationsstödets syfte

Organisationsstödet ska dels bidra till att förverkliga de ambitioner som finns i Västra Götalandsregionens vision om Det goda livet dels stärka arbetet med ett rättighetsbaserat arbetssätt ur ett intersektionellt perspektiv. Stödet gäller för 2015. Syftet med bidraget är att stärka den nationella minoritetspolitiken på regional nivå och stärka regionala föreningar som arbetar med barnrättsfrågor och/eller hbtq-frågor. De nationella minoriteterna är judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar.



Kontaktperson: Annika Ottosson, förvaltningschef, rättighetskommitténs kansli, 0705-77 77 86
Jesper Svensson, MR-strateg inriktning etnicitet och trosuppfattning, 076-94 92 020 Emma Broberg, MR-strateg inriktning barnrätt, 076-809 19 54 Maria Talja, MR-strateg inriktning jämställdhet hbtq, 072-207 31 29


Läs meddelandet som PDF