Kommittén för rättighetsfrågor har beslutat att skapa ett samråd för mänskliga rättigheter där organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter kan komma med synpunkter till Västra Götalandsregionen.
- Vi vill bli bättre på att förstå hur livssituationen ser ut för olika människor som lever i regionen och anpassa vår organisation så att alla kan få sina rättigheter tillgodosedda på jämlika villkor. Det säger Tord Karlsson som är ordförande i kommittén för rättighetsfrågor.
Vad är samråd?
Samråden består av deltagare från civilsamhället och ledamöter från kommittén för rättighetsfrågor. Samråden ska fungera som ett forum för dialog mellan civilsamhället och kommittén. Ledamöterna kan sedan förmedla synpunkter till andra nämnder och styrelser inom Västra Götalandsregionen.
- En stor vinst med samråd är att invånare får stärkt makt genom att de på det här sättet blir lyssnade på, blir delaktiga och får möjlighet att påverka. Det säger Kristina Grapenholm, vice ordförande rättighetskommitténs kansli
Flera samråd redan etablerade
Redan idag finns samråd för hbtq-frågor, de nationella minoriteterna, barnrätt och funktionshinderrådet hos kommittén för rättighetsfrågor.
Om kommittén för rättighetsfrågor
Kommittén för rättighetsfrågor i Västra Götalandsregionen inrättades den 1 januari 2011. Kommittén är unik i sitt slag och har som uppdrag att ska stödja utvecklingen av ett systematiskt arbete för mänskliga rättigheter. Kommittén består av nio ledamöter och fem ersättare och arbetar direkt under regionstyrelsen.
Alla handlingar med underlag och beslut finns på kommitténs webbplats (http://bit.ly/TgTUcr).