Pressmeddelande
Från Regionbibliotek VGR
2008-10-21 13:00


Fässbergsgymnasiet i Mölndal nominerade till Årets skolbibliotek


Bland de nominerade gymnasie- och grundskolebiblioteken har Nationella skolbiblioteksgruppens jury valt Fässbergsgymnasiet i Mölndal.

Juryns motivering:
Fässbergsgymnasiet har i ett studiecentrum samlat de resurser som krävs för att ge alla elever, oberoende av förutsättningar, en god möjlighet att klara gymnasiestudierna. Genom den samarbetskultur som vuxit fram mellan lärare och bibliotekarier har eleverna blivit vinnarna. Den öppna och välkomnande atmosfären i Studiecentrum gör att även den mest ovane användaren känner sig välkommen.

Priset Årets skolbibliotek 2008 delas ut på Skolforum i Älvsjö den 27 oktober kl. 11.30 av Cecilia Wikström (fp) och vice ordförande i kulturutskottet. Priset består av ett författarbesök och ett vandringspris i form av en tavla av den kände barnboksillustratören Sven Nordqvist.
Nationella skolbiblioteksgruppen vill genom priset Årets skolbibliotek uppmärksamma bra lösningar på de stora problem som hämmar och hotar våra skolbibliotek, vilka på många håll för en tynande tillvaro trots att både läroplaner och bibliotekslag förutsätter välutrustade och professionellt bemannade skolbibliotek. Elevernas läsutveckling och personliga mognad stimuleras av god skönlitteratur. Modern pedagogik bygger på snabb och bra tillgång till faktaböcker, Internet och studiehandledning. Sådan handledning till elever och lärare ges bäst i skolbiblioteket. Här finns effektivitetsvinster att göra jämfört med om varje lärare eller arbetslag skulle bygga upp sin egen bok- och mediasamling.

För vidare information kontakta:
Maria Berglund, 0737-22 66 78 Lärarförbundet                           
Anette Holmqvist, 0733-77 35 65  Skolverket     
Christer Holmqvist, 070-46 33 964  Svensk Biblioteksförening   
Maud Molander 070-252 27 29  Lärarnas Riksförbund

Information om Nationella skolbiblioteksgruppen, debattartiklar, fakta och statistik om skolbibliotek samt den högaktuella broschyren Bemanna Skolbiblioteken (pdf att ladda hem och tryckt skrift att beställa) finns på www.skolbiblioteksgruppen.se.

 



Kontaktperson: Malin Koldenius, 0705-51 45 28, malin.koldenius@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF