Kulturdepartementet med ledning av Lena Adelsohn Liljeroth föreslår att staten ej ska ingå något nytt avtal med förlaget En bok för alla till nästa år. Som en reaktion på Kulturdepartementets promemoria angående detta har Regionbibliotek Västra Götaland idag skickat synpunkter till Kulturdepartementet.
Nedan följer fullständigt brev till Kulturdepartementet, 2007-08-16
Lena Adelsohn Liljeroth vill lägga ned förlaget En bok för alla
- men varför riva ned något man säger sig vilja bygga upp?
Kulturdepartementet skriver i sin promemoria publicerad av Regeringskansliet den 18 juli att det ”är [ ] av högsta vikt att öka insatserna för att främja läsning och intresse för litteratur, i synnerhet för barn och unga”.
Att då i samma promemoria föreslå att staten ej ska ingå nytt avtal med En bok för alla 2008 är obegripligt och kontraproduktivt för oss som arbetar med barn och unga, litteratur och lässtimulans.
EBFA har en förhållandevis blygsam barn- och ungdomsboksutgivning med 30 titlar per år. Principen att ge ut tidigare utgivna böcker med statligt stöd i en begränsad billighetsutgåva är unik för förlaget. Urvalet är ofta titlar som lärare och bibliotekarier vet fungerar bra i läsfrämjande arbete och har också inneburit ett välkommet förlängt liv för många titlar som annars inte går att få tag på. Vad kulturdepartementet tycks ha missat är att den rika pocketutgivningen för vuxna som finns på marknaden inte på långa vägar motsvaras av pocketutgivning för barn och unga och knappt alls av lågprisutgivning av kvalitets-bilderböcker.
EBFA-böckerna är i många fall basen i projekt kring läslust och läsfrämjande på förskolor, skolor och bibliotek i kraft av det mycket låga priset (från 26 kronor). Många bibliotek och förskolor använder böckerna som gåvoböcker, födelsedagsböcker och i övrigt målinriktat arbete för att väcka föräldrars lust att läsa tillsammans med sina barn. I projekt som ”Läs för mig pappa!” och ”Allas barnbarn” m.fl. har EBFA dessutom varit drivande och delaktiga i projektarbetet.
Många bibliotek i Västra Götaland säljer EBFA´s utgivning – i kommuner utan bokhandel kan det vara den enda möjligheten att köpa böcker. Dessutom har EBFA 3000 bokombud som sörjer för att böcker når ut till framförallt vuxna läsare på arbetsplatser i hela landet.
Alla nyfödda barn (18.077 år 2006) i Västra Götaland (och i många andra län) får EBFA´s ”Barnens första bok” i gåva i ett välutvecklat, etablerat och fruktbart samarbete mellan bibliotek och Barnhälsovården. Även kompletterande bokgåvor som EBFA´s ”I denna vida värld” - en bok med dikter och verser på 65 olika språk - ges i Västra Götaland till nyblivna föräldrar med annat modersmål än svenska. Denna satsning initierades och administreras av Regionbiblioteket och om vi inte längre kan köpa gåvoböckerna från EBFA kommer kostnaden att öka från 30:-/bok till det tredubbla. Vi anser att denna samverkan mellan bibliotek och Barnavårdscentraler för att nå alla barn och föräldrar är ytterligare ett tungt skäl till att inte lägga ned En bok för alla.
Den 16 augusti gick den korta remisstiden ut för frågan om slopat statligt stöd till EBFA.
Menar kulturministern allvar med att vilja främja läsning och intresse för litteratur hos barn och ungdomar i Sverige så behövs fler bra böcker – inte färre!
Lägg inte ned En bok för alla!
Sedan 1976 utger En bok för alla med statligt stöd kvalitetsböcker till lågt pris. En bok för alla driver också en omfattande läsfrämjande verksamhet i samverkan med föreningsliv och fackliga organisationer, skolor, bibliotek,
barn- och ungdomsorganisationer. Läs mer om deras verksamhet på www.ebfa.se.