Pressmeddelande
Från Regionbibliotek VGR
2007-11-23 07:00


Omstridd författare uppmärksammas

Thomas Thorildsällskap bildat


Ett nytt litterärt sällskap har bildats. Vid möte i Hällevadsholm, Munkedals kommun, den 19 november beslutades att bilda ett Thomas Thorildsällskap.     Sällskapet har till uppgift att sprida kännedom om och främja intresset för filosofen och författaren Thomas Thorilds liv och verksamhet, samt att arbeta för nyutgivningar av hans skrifter.

2008 är det 200 år sen Thorild dog, 2009 är det 250 år sen han föddes – detta kommer att uppmärksammas på flera olika sätt genom sällskapets försorg.

Thomas Thorild, som föddes i Svarteborgs socken (nu inom Munkedals kommun) 1759, kom som föräldralös vid sex års ålder till Kungälv där han gick i skola varefter han som 13 åring fortsatte studierna vid Göteborgs gymnasium, sedan i Lund, därefter flyttade han 1781 till Stockholm.

Genom sina skriverier orsakade han stor uppståndelse som bland annat ledde till skärpning av den dåvarande tryckfrihetsförordningen. Efter dom i ett tryckfrihetsmål i december 1792 landsförvisades han ur Sverige och hamnade efter några år i Greifswald där han slutade sina dagar som professor i svensk litteratur.

Styrelsens ordinarie ledamöter består av:

Birgitta Gedda, ordförande, Svarteborg
Bertil Falck, vice ordförande, Göteborg
Lisbeth Sifversson, kassör, Hällevadsholm
Lisbeth Hedlund, sekreterare, Hällevadsholm
Kenneth Gustafson, Ytterby
Tomas Forser, Göteborg
Gunnar Südow, Göteborg
Heidi Carlsson Asplund, Sjövik



 



Kontaktperson: Gunnar Südow, gunnar.sudow@vgregion.se tel: 031-7051684


Läs meddelandet som PDF