Under 2013 har Regionservice ökat andelen ekologiska livsmedel från 16% till 25%. Energiförbrukningen på Tvätteriet Alingsås har minskat och återbruk av hjälpmedel har införts.
En fjärdedel av livsmedelskostnaden inom Regionservice utgörs idag av ekologiskt producerade livsmedel. Detta innebär att varken djur, natur, producent eller konsument utsätts för bekämpningsmedel. Ekologisk produktion är generellt klimatsmart då merparten av fodret till djuren är egenproducerat. Dessutom används inte konstgödning eller genmodifierade organismer.
Under 2013 har andelen ekologiska livsmedel i Regionservice produktionskök, caféer och restauranger ökat från 16% till 25% av den totala livsmedelkostnaden. All köks- och restaurangpersonal har utbildats i miljöfrågor, nya rekommendationer för eko-inköp har tagits fram och ett nytt livsmedelsavtal har trätt i kraft.
-Regionservice producerar varje dag över 12 000 måltider. En höjning av andelen ekologiska livsmedel har därför stor betydelse, säger Lena Hult (S), ordförande servicenämnden.
Regionservice har nu nått nivån för KRAV-certifiering och kommer under 2014 att ansöka om certifiering av samtliga restauranger.
Ett annat område som köken och restaurangerna arbetar med är matsvinnet. Regionservice mål är att mängden matsvinn ska minska med 50% till 2016.
-Genom att minska mängden matsvinn får vi en positiv påverkan på både ekonomin och miljön, konstaterar Lena Hult.
Under 2013 har Tvätteriet Alingsås installerat en biobränslepanna och el- och gasolanvändningen har minskat med totalt 3 000 000 kWh sedan 2011. Tvätteriet Alingsås bidrar även, tillsammans med Hjälpmedelscentralerna, till återbruk av material genom Sahlgrenska International Care.
Positivt resultat t.o.m. februari
Regionservice ackumulerade resultatet för februari är +17,7 mnkr. Det är 7,4 mnkr bättre än budget. Omfattande åtgärder har gjorts inom samtliga verksamheter för att nå nuvarande resultat.
Justering av restaurangpriser
Regionservice restauranger går med underskott och därför måste priserna justeras. Detta beslut fattade servicenämnden på dagens möte.
-Restaurangerna drivs på samma villkor som privat verksamhet. Vi varken kan eller ska subventionera mat till personal och besökare på sjukhusen. Däremot får sjukhusanställda 10% rabatt om de laddar sitt ID-kort, säger Lena Hult (S), ordförande servicenämnden.
-För att Regionservice inte ska behöva förmånsbeskattas måste priset höjas till Skatteverkets rekommendation, vilket är 84kr för en dagens rätt, säger Tord Gustafsson (M), 2:e vice ordförande servicenämnden.
För att tillgodose kundernas behov kommer det att finnas alternativ i olika prisklasser.
-Självklart ska kvaliteten vara så hög att måltiden upplevs som prisvärd. Många förbättringar har genomförts och fler är på gång inom Regionservice måltidsverksamhet, säger Göran Larsson (MP) 1:e vice ordförande servicenämnden.
Justeringen innebär även att att priserna likriktas mellan restaurangerna.
-Om vi har samma utbud i restaurangerna är det inte mer än rättvist att priset också är det samma, menar Lena Hult.
Priserna kommer att höjas senast 1 juli 2014.