Pressmeddelande
Från Regionservice
2014-11-28 15:00


Hjälpmedelscentralen miljöcertifierad


5 november mottog Hjälpmedelscentralen (HMC) i Västra Götalandsregionen ett diplom från SamCert AB för genomförd miljöcertifiering.

Hjälpmedelscentralen (HMC) är Kompetens- och logistikcenter för de 49 kommunerna i Västra Götaland samt Västra Götalandsregionens egna verksamheter. Certifieringen är ett första steg i ett långsiktigt miljöarbete med en full ISO 14001 och ISO 9001 certifiering som mål.

– Vi tog ett beslut i ledningen om att detta var rätt väg att gå ur flera aspekter, säger Janne Malmborg, verksamhetschef.

Att implementera ett miljöledningssystem innebär bl.a. att personal utbildas i miljökunskap och att det ska finnas dokumentation och rutiner för hur arbetsplatsen arbetar med miljöförbättringar.

Fokus på kvalitet och utveckling 2015

På servicenämndens sammanträde 28 november fastställdes Regionservice verksamhetsplan för 2015. Arbetet med införande av en ny måltidslösning kommer att fortsätta under året. För tillämpningen av en gemensam städstandard i Västra Götalandsregionen har förslag på regionala riktlinjer arbetats fram. Städstandarden ska utgöra riktlinjer för all städning och avser alla typer av lokaler där hälso- och sjukvård bedrivs.

- Servicenämnden har drivit frågan om en regionövergripande städstandard och vi tror att ett införande kommer att ge en avsevärd förbättring av renhet och hygien i lokaler för hälso- och sjukvård, säger Lena Hult (S), ordförande servicenämnden.

Positivt resultat för Regionservice

Genomförda effektiviseringar har bidragit till att Regionservice nu redovisar ett resultat som är bättre än budget. Det ackumulerade resultatet per oktober är 148 mnkr, vilket är 66 mnkr bättre än budget. Budgetförutsättningarna för 2014 innebär att Regionservice ska lämna ett koncernbidrag på 75 mnkr.

Exempel på genomförda effektiviseringar är:

  • Konsolidering av telefoniverksamheten och administrativ service
  • Förändrad ledningsorganisation
  • Minskat matsvinn
  • Samordning av transporter
  • Ökad produktivitet
  • Minskade energikostnader

 



Kontaktperson: Ordförande Lena Hult (S), 0705-56 17 84,
1:e vice ordförande Göran Larsson (MP), 2:e vice ordförande Tord Gustafsson (M), 0703-72 17 44 eller servicedirektör Sten Axelsson, 0705-64 12 99


Läs meddelandet som PDF